Właściwości zdrowotne mandarynek
Mandarynki (Citrus reticulata), podobnie jak większość owoców cytrusowych najchętniej spożywane są w okresie jesienno-zimowym.
Najsmaczniejszą częścią jadalną mandarynki jest miąższ, jednak zastosowanie znajdują również liście i skórki. W liściach są znaczne ilości ilości limonenu – substancji eterycznej wykorzystywanej do produkcji olejków eterycznych.
Jedna mandarynka bez skórki waży ok. 60 g i zawiera ok. 45 kcal. Dodatkowo ten owoc jest źródłem 0,81 g białka oraz 13,34 g węglowodanów. Mimo sporej zawartości cukru (10,58 g na 100 g) ich indeks glikemiczny jest niski, dzięki czemu osoby z cukrzycą mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego owocu.
Sprawdź, jak wybrać słodkie mandarynki
W mandarynkach zawarte są spore ilości witaminy C (26,7 mg na 100 g), która jest silnym antyoksydantem i chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Dzięki witaminie C, spożywanie mandarynek dodatkowo korzystnie wpływa na stan skóry, wyrównuje jej koloryt oraz zmniejsza widoczność przebarwień.
Natomiast kwas foliowy (16 ug na 100 g owocu) normalizuje stężenie homocysteiny, czyli aminokwasu odpowiadającego za powstawanie stanu zapalnego w tkance mózgu. Spożywanie mandarynek zmniejsza jego stężenie, a tym samym obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Należy pamiętać, aby przed spożyciem mandarynek dokładnie umyć skórkę, ponieważ na jej powierzchni znajdują się znaczne ilości substancji konserwujących, użytych w celu zapobiegania powstawania pleśni podczas transportu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Białko mikrobiologiczne ratunkiem dla planety?