Restaurant Day to społeczna inicjatywa, która odbywa się co kilka miesięcy w różnych krajach świata. Jest to jeden dzień, podczas którego każdy „szary obywatel” może otworzyć własną restaurację. Lokalizacja, jak i kompozycja menu, zależy tylko i wyłącznie od wyobraźni Szefa Kuchni. Najważniejsze, aby stworzyć miejsce, do którego samemu chciałoby się przyjść.
Jednak nawet jeden dzień prowadzenia lokalu to mnóstwo pracy. Dlatego osoby, które decydują się wziąć udział w tym projekcie, najczęściej proszą znajomych o pomoc. Tak też jest w przypadku Damiana Marchlewicza, który po raz pierwszy (i zapewnie nie ostatni…) bierze udział w Restaurant Day. Jego przyjaciele wystąpią w roli kelnerów, pomocy kucharskiej oraz zajmą się dekoracją restauracji. Jakie propozycje czekają w menu? Damian zapewnia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Będzie można spróbować domowego pasztetu, rozgrzać się gorącym barszczem czerwonym z botwiną i ravioli, czy spróbować „Burgera Dana na bogato”. Nie zabraknie sycących zestawów obiadowych oraz deserów – np. torcika kokosowego czy muffinów gruszkowych z cynamonem. Damian przygotował także niespodziankę dla swoich gości. Na miejscu będzie można kupić do domu słoiczek konfitury cebulowej, która jest specjalnością młodego Szefa Kuchni.
Danny Kitchen otwiera swoje podwoje w sobotę o 12:00 na ul. Rewolucji 1905 roku 9, numer mieszkania 35. Lokal będzie czynny do 23:00 lub do ostatniego klienta. Zainteresowanych kulinarnymi dokonaniami Damiana, zapraszamy na jego bloga – www.zycabyjesc.blogspot.com.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?