Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Viva l'Italia przybliży łodzianom mało znane włoskie smaki [program]

Przemek Dana
Przemek Dana
pizza
pizza archiwum mmzielonagora.pl
Kuchnia włoska kojarzy się z pizzą, spaghetti i winem z Toskanii. W najbliższy weekend za sprawą Festiwalu Viva l'Italia łodzianie będą mogli się przekonać, jak wiele jeszcze oferuje smaków.
EURO 2012: Polacy będą mieszkać w luksusach

Dwudniowy Festiwal Viva l'Italia rozpocznie się już jutro (1 czerwca). Do Łodzi przyjadą przedstawiciele 20 firm z branży gastronomicznej i winiarskiej z 5 regionów Włoch: Piemont, Marche, Abruzja, Kampania i Kabaria. - O ile Piemont jest znany jako region turystyczny i trafia do nas jeszcze z niego wino, to już kuchnia regionu jest tajemnicą dla przeciętnego Polaka, podobnie jak niemal wszystko, co pochodzi z południowych regionów, takich jak Kampania czy Kalabria - opowiada Anna Wyszyńska z Fundacji Włosko-Polskiej InteRe, organizującej festiwal.

Wydarzenia, które zaplanowano na piątek i sobotę (1 i 2 czerwca) mają to zmienić. Pierwszy dzień festiwalu będzie bardziej biznesowy, a w jego trakcie zaplanowano liczne spotkania przedsiębiorców włoskich i polskich.

Wybrać będzie się można natomiast o godz. 20.30 na wieczór z włoską kuchnią i winami w Restaurcji Piemont w Pabianicach. Całość uświetni występ duetu Matteo Mazzucca i Giovanni Genco, prezentujących oczywiście muzykę włoską. Zaproszenie kosztuje 90 zł i można je zarezerwować mailowo: [email protected]

Włoska kuchnia w Manufakturze

Drugiego dnia festiwalu (sobota) kuchnia włoska opanuje Rynek Manufaktury, na którym staną dwa namioty. To w nich włoscy kucharze przyrządzać będą swoje specjały i opowiadać o tajnikach kuchni danego regionu. Nie zabraknie oczywiście degustacji potraw i win.

Łodzianie będą mogli m.in. poznać smak Pasta Fresca, czyli świeżych makaronów. - Firma z Piemontu przywozi do nas lodówkę pełną swoich produktów - zdradza Wyszyńska.

Nie lada atrakcją będzie też Akademia Ostrej Papryki, gdzie serwowane będą pasty, południowe kiełbasy, a nawet konfitury z ostrą papryką. Śmiałkowie będą mogli też wziąć udział w zawodach w jedzeniu sosów na bazie ostrej papryki.

Dla tych, którzy o włoskiej kuchni chcieliby dowiedzieć się jeszcze więcej, przygotowano warsztaty "Sekrety idealnego risotto" oraz "Jak przygotować gnocchi i z jakim sosem je połączyć?". Udział w nich jest jednak płatny - 50 zł. Rezerwacji można dokonać również mailowo pod adresem: [email protected]

Festiwal Viva l'Italia zakończy o godz. 20.30 koncert muzyki włoskiej w wykonaniu duetu Matteo Mazzucca i Giovanni Genco.

>>>Zobacz program Festiwalu Viva l'Italia<<<

Więcej informacji można też znaleźć na stronie: www.fundacjaintere.org

Patronat medialny nad Festiwalem Viva l'Italia objęło MM Moje Miasto Łódź

Zobacz, co jeszcze Dzieje się w Łodzi:

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Festiwal Viva l'Italia przybliży łodzianom mało znane włoskie smaki [program] - Łódź Nasze Miasto

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto