Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi

Marta Roszkowska
Marta Roszkowska
Dziś między godziną 11:00 a 17:00 klienci Galerii Łódzkiej mieli okazję podziwiać zmagania najlepszych restauratorów, walczących o zwycięstwo w V edycji Festiwalu Dobrego Smaku.

Tytuł najlepszej restauracji zdobyła łódzka "Anatewka". Drugą nagrodę otrzymał "Novotel Marina Gdańsk". Ostatnie miejsce na podium przypadło restauracji "Revelo" z Łodzi, która ponadto zwyciężyła w kategorii najlepszej aranżacji stołu.
Wyróżnione zostały „Restauracja Polska” i „U Szwajcara”.
Zwycięzcę wyłoniło jury, w którym zasiedli: Robert Sowa (szef kuchni hotelu Jan III Sobieski w Warszawie), Carlos Gonzalez Tejera (ekspert kulinarny), Kai Schoenhals (restaurator), Beata Stefańska (szefowa Galerii Łódzkiej) oraz Piotr Wesołowski ("Gazeta Wyborcza").

W tym roku do finału konkursu zakwalifikowało się 16 restauracji. Każda z nich przygotowała specjalną potrawę.

Anatewka
Gęś faszerowana łódzkich Żydów, podana z sosem migdałowym i kuglem ziemniaczanym.

 

Cafe Lulu
Kaczka z koprem i czerwoną porzeczką.

Irish Pub
Stek z jelenia, marynowany w pąkach sosny w sosie z wina marsala, podany z glazurowanym burakiem i puree z soczewicy oraz zielonego groszku.

KOM
Jagnięcina pieczona w liściach winogron z sosem beszamelowym.

Litworowy Staw
Tropikalny tuńczyk, podany z puddingiem z ryżu i serka mascarpone o limonkowej nucie, podkreślony sosem z czarnej porzeczki w akompaniamencie śródziemnomorskiej sałatki z krewetką.

Łódzka Grupa Cateringowa
Eskalopki wieprzowe, faszerowane suszonym pomidorem, otulone szynką parmeńską, z dodatkiem duetu z marchwi i brokułów, purre ziemniaczanym zapiekanym z parmezanem podane na ananasowym sosie z dodatkiem chili i żubrówki.

Novotel Marina Gdańsk
Filet z królika, nadziewany fore gras na musie marchewkowym, z dodatkiem złocistej renety w otoczce naturalnej emulsji.

Piotrkowska Klub 97
Stek z jelenia w otoczeniu potrawki z grzybów z placuszkami ziemniaczano-marchewkowymi.

Presto
Łosoś na poduszce szpinakowej w beszamelu.

Restauracja Polska
Kotlet schabowy podany z sosem ze świeżych ogórków

Revelo
Pieczony sandacz na maśle z prawdziwkiem, w asyście kaszy pszennej i ciemnego sosu balsamico na szalotce.

Savoy
Sarnina z farszem smardzowo-drobiowym na sosie z owoców leśnych, podana z kaszką z warzywami

Sofa
Polędwica wieprzowa po flamandzku, duszona w ciemnym piwie z ziemniakami i marchewką.

Stacja Nowa Gdynia
Schab z dzika z sosem wiśniowym podany na borowikach

Tori
Łosoś otulony musem z sandacza i liśćmi szpinaku.

U Szwajcara
Kurza wątróbka z ziołowo - orzechową nutą.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto