Podstawą do tego wniosku są badania przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia w Waszyngtonie. Otóż ponad pół miliona mężczyzn i kobiet w wieku 50 - 71 lat wypełniało kwestionariusze dotyczące spożycia czerwonego i białego mięsa od roku 1995. W przeciągu trwania badań 47 976 mężczyzn i 23 276 kobiet zmarło.
Grupa, która jadła najwięcej czerwonego mięsa, miała większą śmiertelność niż ta, która jadła go najmniej. Bardzo szkodliwe okazało się przede wszystkim mięso poddane obróbce w bardzo wysokich temperaturach. Odwrotną zależność zaobserwowano w przypadku białego mięsa - śmiertelność była niższa w grupie, która jadła go więcej.
- Dieta zawierająca dużą ilość czerwonego mięsa ma wpływ na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zwiększa ryzyko zachorowania na raka - ostrzegają lekarze. - Ogólnie śmiertelność można by zmniejszyć o 11 proc. w przypadku mężczyzn i o 16 proc. w przypadku kobiet, gdyby ludzie zredukowali poziom spożycia czerwonego mięsa.
Źródło:
Unikaj czerwonego mięsa/echodnia.eu
MM Łódź poleca:
>> Zagłosuj na Miss MM-ki! |
>> Wyjedź w podróż z TUI - konkurs |
MM Łódź patronuje:
MMŁódź poleca: | |||
Zostań dziennikarzem obywatelskim | Konkursy | Zdrowie i uroda | Przewodnik po lokalach |
Sztuka w Łodzi | Teatr w Łodzi | Kino w Łodzi | Praca w Łodzi |
Co to jest zapalenie gardła i migdałków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?