Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czerwone mięso jest niezdrowe

Jacek Suliga
Jacek Suliga
Osoby, które jedzą więcej czerwonego mięsa są bardziej narażone na ryzyko przedwczesnej śmierci niż ludzie, którzy jedzą zdrowsze, białe mięso.

Podstawą do tego wniosku są badania przeprowadzone przez Narodowy Instytut Zdrowia w Waszyngtonie. Otóż ponad pół miliona mężczyzn i kobiet w wieku 50 - 71 lat wypełniało kwestionariusze dotyczące spożycia czerwonego i białego mięsa od roku 1995. W przeciągu trwania badań 47 976 mężczyzn i 23 276 kobiet zmarło.

Grupa, która jadła najwięcej czerwonego mięsa, miała większą śmiertelność niż ta, która jadła go najmniej. Bardzo szkodliwe okazało się przede wszystkim mięso poddane obróbce w bardzo wysokich temperaturach. Odwrotną zależność zaobserwowano w przypadku białego mięsa - śmiertelność była niższa w grupie, która jadła go więcej.

- Dieta zawierająca dużą ilość czerwonego mięsa ma wpływ na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego oraz zwiększa ryzyko zachorowania na raka - ostrzegają lekarze. - Ogólnie śmiertelność można by zmniejszyć o 11 proc. w przypadku mężczyzn i o 16 proc. w przypadku kobiet, gdyby ludzie zredukowali poziom spożycia czerwonego mięsa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto