Czy wiesz, że w łódzkich parkach można grillować? |
Dania kilkunastu wybitnych kucharzy będzie można degustować podczas otwartej dla publiczności selekcji do półfinałów europejskiego konkursu kulinarnego "Bocuse d'Or Europa". Podczas imprezy łodzianie będą mogli kibicować łódzkim kucharzom pod czujnym okiem, znanego z telewizyjnych programów w łódzkiej TVP, mistrza kuchni z Lyonu - Constant-Michela Labarre`a, który jako jeden z dwudziestu kulinarnych guru zasiądzie w jury.
Szefowie kuchni rywalizować będą o start i możliwość pokazania swoich umiejętności podczas eliminacji europejskich w Brukseli i udział w finale "Bocuse d’Or 2013" w Lyonie, najbardziej prestiżowym wydarzeniu kulinarnym na naszym globie. Otwiera ono drzwi do najbardziej prestiżowego świata kulinarnego i umożliwia rozwój kariery na najwyższym poziomie.
Finałowe gotowanie podczas eliminacji do Bocuse d’Or 2013 potrwa 5 godzin, w czasie których drużyny będą musiały przygotować porcje jedzenia z określonych składników rybnych i mięsnych. Produkty, które są bazą dań konkursowych, zawodnicy poznali wiele miesięcy przed wcześniej. W tym czasie musieli przygotować przepisy, technikę, przećwiczyć kolejność przygotowania, w sposób estetyczny i nienaganny wizualnie.
Festiwal Francuskich Smaków odbywać się będzie w najbliższy weekend (26, 27 sierpień) na terenie Międzynarodowych Targów Łódzkich w Hali EXPO.
Godziny zwiedzania:
26 sierpnia: 10:00 - 18:00
27 sierpnia: 10:00 - 18:00
Sprawdź, co jeszcze dzieje się w Łodzi:
Skokiem na bungee łodzianie zakończą wakacje
Koniec wakacji w rytmie house? Wybierz się na After Summer Festival
Zobacz też koncerty w Łodzi
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?