Kawa po wietnamsku to pozycja deserowa. Jej podstawę stanowi intensywny napar przygotowywany w zaparzaczu, który łączy w sobie cechy aeropressu i metody przelewowej. Składa się on z prostego metalowego sitka oraz tłoku i można go spotkać w całej Azji Południowo-Wschodniej. Jako zastępstwa można użyć kawy zaparzonej w kawiarce lub espresso. By powstała kawa po wietnamsku napar należy zwieńczyć kremem przygotowanym z żółtek oraz skondensowanego mleka.
Sposób parzenia1. Przygotowujemy napar z ciemno palonej kawy. Najlepiej sprawdzi się tradycyjnie używana przez Wietnamczyków robusta - jej gorycz świetnie kontrastuje ze słodyczą kremu jajecznego.
2. W mikserze łączymy 2 żółtka i 3 łyżki skondensowanego mleka. W zależności od upodobań możemy dodać cukier i syrop waniliowy. Całość miksujemy około 3 minuty aż do uzyskania jednolitej barwy i kremowej konsystencji. W połowie procesu dodajemy łyżeczkę gorącej kawy.
3. Przygotowujemy tzw. kąpiel wodną. Pustą filiżankę wkładamy do miseczki. Miseczkę wypełniamy wrzącą wodą. Do filiżanki wlewamy 80% przygotowanej wcześniej kawy, którą przykrywamy warstwą kremu jajecznego. Czekamy minimum 30 sekund.
4. Wyjmujemy filiżankę z wody. Dopełniamy ją pozostałą częścią kawy. Całość delikatnie mieszamy.