MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Pokrój truskawki i ułóż na cieście drożdżowym. Tak robię najlepsze drożdżówki do kawy. Są puszyste, słodkie i znikają do ostatniego kęsa

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe drożdżówki z truskawkami możesz także upiec złączone w formie na tartę.
Domowe drożdżówki z truskawkami możesz także upiec złączone w formie na tartę. Diana Krykavska/Getty Images
Domowe drożdżówki z truskawkami to prawdziwy rarytas, który piekę późną wiosną. Doprawiam je cukrem waniliowym i obficie posypuję kruszonką. Dla wielu osób jest to smak dzieciństwa. Zrobisz je na podwieczorek, a koleżanki będą prosić o przepis. Ten przysmak możesz wziąć także jako suchy prowiant w czasie podróży. Poznaj przepis na puszyste drożdżówki z truskawkami.

W skrócie

W sezonie na truskawki trzeba nacieszyć się ich smakiem. Właśnie w maju, czerwcu i w lipcu te owoce są najsmaczniejsze. Właśnie wtedy są one najsłodsze, czerwone i aromatyczne. W tym czasie proponuję zrobić ciasto drożdżowe takie jak od babci. Szybkie drożdżówki z truskawkami są po prostu wyborne. Upiecz je na letni podwieczorek, a podbijesz podniebienia domowników. Dlatego zapisz sobie ten przepis, sprawdź, które składniki masz w kuchni, a które trzeba dokupić i weź się do zagniatania ciasta. Przy użyciu robota kuchennego zrobisz je jeszcze szybciej.

Drożdżówki z truskawkami – przepis na obłędny deser

Liczba porcji: na 12 bułeczek.

Czas przygotowania: 2,5 godziny.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 porcja pasty tanzhong (100 g wody +20 g mąki pszennej),

  • 500 g mąki pszennej typu 450-550,

  • 1 całe jajko,

  • 2 żółtka,

  • 50 g cukru,

  • 7 g suchych drożdży,

  • 210 ml mleka,

  • 60 g roztopionego masła,

  • 3 g soli,

  • 500 g truskawek,

  • 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu.

Do smarowania:

  • 1 jajko,

  • 3 łyżki mleka.

Jak zrobić drożdżówki z truskawkami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku w garnku z grubym dnem podgrzej wodę rozmieszaną z mąką pszenną z pastą tangzhong.

  2. Cały czas mieszaj, aż do momentu uzyskania zasmażki o konsystencji budyniu.

  3. W dużej misce przesiej mąkę pszenną, dodaj sól, cukier i suche drożdże.

  4. Mleko podgrzej i połącz z roztopionym masłem. Następnie przelej do miski i odstawić do wystudzenia.

  5. Jajko rozmieszaj z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.

  6. Do wystudzonego mleka dodaj masę jajeczną, wystudzoną zasmażkę tangzhong i resztę suchych składników.

  7. Wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Można ułatwić sobie pracę, korzystając z robota kuchennego z odpowiednią nasadką.

  8. Zwartą kulę ciasta odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

  9. Wyrośnięte ciasto podziel na kęsy o wadze 90 g.

  10. Uformuj kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i od góry rozpłaszcz przy użyciu dużej nakrętki ze słoika.

  11. Truskawki przekrój na pół, dopraw cukrem waniliowym i kardamonem.

  12. W powstałe wgłębienie włóż farsz z truskawek.

  13. Drożdżówki posmaruj jajkiem rozmieszanym z mlekiem.

  14. Puszyste drożdżówki z truskawkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza z termoobiegiem i piecz 12-15 minut.

  15. Gotowe ciasto będzie rumiane i wyrośnięte.

Takie drożdżówki możesz ozdobić tradycyjną maślaną kruszonką albo polać lukrem cytrynowym. Jeśli są dla ciebie za mało słodkie, polecam posypać z góry cukrem pudrem. A dla poszukiwaczy jeszcze ciekawszych wypieków polecam zrobić drożdżówki z truskawkami i budyniem.

Jesteśmy na [b]Google News[/b]. Dołącz do nas i śledź [b]Stronę Kuchni[/b] codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pokrój truskawki i ułóż na cieście drożdżowym. Tak robię najlepsze drożdżówki do kawy. Są puszyste, słodkie i znikają do ostatniego kęsa - Strona Kuchni

Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto