Walentynki: Przepisy na romantyczną kolację i inne dania walentynkowe
Kurczęce piersi faszerowane chorizo i suszonymi pomidorami podane z makaronem z pesto
Składniki: - dwie pojedyncze piersi z kurczaka - około 60 - 70g chorizo - 7-8 suszonych pomidorów - 4 plasterki schabu wieprzowego dojrzewającego (zwanego Stagionata) - makaron Spaghetti (lub każdy inny Twój ulubiony) - świeże pesto w kubeczku (ja kupiłam taki gdzie było 90 g) - łyżka śmietany - sól, pieprz Przygotowanie: Filety z kurczaka kroisz w poprzek, uważając jednak by nie przekroić ich do końca. Tym sposobem uzyskujesz duży "placek" mięsa. Tłuczkiem do mięsa lekko je stłucz by były cieńsze. Dopraw je solą i pieprzem z dwóch stron. Chorizo kroisz w malusią kosteczkę wsypujemy do miseczki, do której zaraz dodajesz pokrojone suszone pomidory oraz łyżkę pesto z kubeczka. Wymieszaj dokładnie te składniki. Gotowy farsz kładziesz na kurczęcych "plackach", zawijasz i za pomocą wykałaczek składasz wszystko razem w zgrabny kotlecik. Tak wykonane zawiniątka obsmażasz z dwóch stron na patelni na małej ilości oleju (ja użyłam oleju ze słoika z suszonych pomidorów). Po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie każde z zawiniątek przykrywasz kołderką z 2 plasterków schabu i wkładasz do piekarnika na mniej więcej 15 minut przy temperaturze 180 stopni Celsjusza. Schab nie pozwoli by biedactwa nazbyt mocno nie wyschły... Makaron gotujesz al dente, natomiast na patelni na której smażyłeś mięso wlewasz pesto wraz z łyżką śmietany. Na talerz wyłóż makaron i polej go pesto. Udekoruj listkiem pietruszki lub bazylii. Mięso przekrój i tak przygotowane danie podaj swojej ukochanej wraz z lampką czerwonego wina. Autor: Justyna Ejsmont