Wystąpił w pięcioosobowej reprezentacji Polski juniorów (kucharze do 24 lat) i zdobył z nią brązowy medal!
Otrzymał też wyróżnienie jako lider - najlepszy w grupie - cieszy się Małgorzata Gosławska, dyrektor "Gastronomika".
W konkursie wystąpiło ok. 50 narodowych drużyn zrzeszonych w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni. Nasza drużyna miała przygotować stół z potrawami, których motywem przewodnim był... Chopin.
- Zrobiliśmy np. tuszkę sardynki z musem z ryby z kluczem wiolinowym z bakłażana i pięciolinią z cukinii - opowiada Arek. - Ja sam przygotowałem tower (z ang. wieża) - spaghetti gotowane w wodzie z raków i bulionie rybnym, mus z karmazyna z biszkoptem zawiniętym w marchewkę w musie szpinakowym.
Łodzianin jest w klasie maturalnej. Marzy o wyjeździe do Francji na staż w tamtejszym centrum kształcenia młodych kucharzy. Intensywnie uczy się francuskiego.
"Gastronomik" dumny jest też z Moniki Neczety, Przemka Szałczyńskiego i Maćka Siąkowskiego, którzy przywieźli Grand Prix ogólnopolskiego konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu w Warszawie.
Pomeczowe wypowiedzi po meczu Włókniarz - Sparta
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?