Do niedzieli w Hali Expo przy ul. Stefanowskiego 30 można rozkoszować się regionalnymi smakami potraw wyprodukowanych według tradycyjnych receptur.
- Nasza radomszczańska zalewajka zdobyła we wrześniu nagrodę dla najlepszej zalewajki w Polsce - mówi Katarzyna Tadeusiak z Radomska, która w piątek częstowała smaczną zupą. - Tajemnica tkwi w domowym zakwasie i gąskach zwanych również zieleniatkami.
Najliczniej zaprezentowali się producenci wędlin. I tak klienci mogą kupić wórsztę (kiełbasa wędzona) lub blutkę (salceson), ale także metkę, kaszankę, boczek wędzony, pachnące szynki, karkówki i polędwice. Wśród nich wyróżnia się stoisko z wyrobami litewskimi. Producenci z Litwy przyjechali do Łodzi z własnoręcznie wyprodukowanymi słoninami (gruba na trzy palce!), wędzonymi polędwicami, szynkami, bekonami i kindziukiem, które mogą wytrzymać w spiżarni nawet rok. Do tego kwas chlebowy i litewskie chleby pieczone na miodzie, z bakaliami.
- To jest wszystko ręczna robota, bez konserwantów, według tradycyjnych receptur - mówi Ramunas Zukauskas.
Targi można zwiedzać w sobotę w godzinach 10 - 18, a w niedzielę w godzinach 10 -16. Wstęp kosztuje 5 zł.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?