Wykonanie piernikowego domu albo zaprzęgu Mikołaja trwa nawet kilka dni. Każdy z elementów - zwierzęta, postacie, sanie czy domek - wyrabia się i piecze oddzielnie, po czym składa w całość. Dbałość o szczegóły wzbudza podziw - renifer ma oko z orzecha, czekoladowy dzwonek, cienką kokardę, a bałwan z białej czekolady - kapelusz i szalik.
- To misterna robota. Dekorowanie jednego domku cukrową glazurą może zająć nawet dwie godziny - mówi Michał Miś, łódzki cukiernik, który na te święta oferuje m.in. czekoladową choinkę z kolorowymi bombkami i gwiazdkami z cukru, przysypaną śniegiem z wiórków kokosowych.
Jednak klienci najchętniej kupują czekoladowe bombki, bałwanki czy Mikołaje, a także chatki z piernika, które przeznaczają na prezenty. Nowością są pudełka z czekolady, pełne pralin, z przykrywką ozdobioną podobizną Mikołaja.
- Wróciła tradycja dekorowania bożonarodzeniowego drzewka piernikami. Dobrze sprzedają się choinki, chatki, renifery i bałwanki, które wiesza się na choince - mówi Agnieszka Frankowska, kierownik cukierni Dybalski przy ul. Piotrkowskiej.
Najciekawsze świąteczne prezenty, wigilijne przepisy, pomysły na sylwestra - wszystko w wyjątkowym serwisie świątecznym swieta24.pl
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?