![Coś Dobrego nowa restauracja na Rynku...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/6e/d9/53ad6bde4e7b2_o_large.jpg)
Manufaktura na weekend 27 - 29 czerwca
Coś Dobrego, czyli swojskie przysmaki
Coś Dobrego nowa restauracja na Rynku Manufaktury. Tradycyjna polska kuchnia, pierogi z wody i pieca, krokiety, naleśniki oraz zupy i kremy lane prosto z parującego kotła. To esencja Coś Dobrego, restauracji, która zajęła powierzchnię w budynku dawnego bielnika w Manufakturze. Wystrój wnętrza przywodzi na myśl gościnną karczmę. Na gości czekają drewniane, „surowe” stoły, które zdobią świeże polne kwiaty, a ściany zostały udekorowane domowymi narzędziami, metalowymi konewkami oraz miedzianymi naczyniami, które nadają przestrzeni charakter swojskiej gospody. Centralnym punktem restauracji jest kuchnia, która zamieniła się w fasadę wiejskiego domu z półokrągłym oknem oraz ceglanymi ścianami. Również karta nie zawiedzie miłośników polskiej kuchni, ceniących regionalne smaki. Znalazł się w niej wybór pierogów z różnymi nadzieniami, od mięsnych i warzywnych, po ruskie i tzw. zakonne, czyli z serem podawane na słono. Nie zabrakło również dań regionalnych, m.in. naleśnika weselnego, z farszem z drobiu, cukinii, grzybów. Specjalnością w Coś Dobrego są także kotlety, przygotowane według różnych receptur, w tym „Dziadka Antka” czy „bity przez Babcię Zosię na chrupko”. Wśród propozycji dla wegetarian obok zup i kremów, znalazły się sałatki oraz zielone kopytka z duszonymi warzywami bądź naleśnik ze szpinakiem, serem i jajkiem.