Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Małysz w... czekoladzie

pij
Marta Tomczak z Adamem Małyszem tuż po wykonaniu odlewu twarzy mistrza. (Zdjęcie pochodzi z prywatnych zbiorów artystki)
Marta Tomczak z Adamem Małyszem tuż po wykonaniu odlewu twarzy mistrza. (Zdjęcie pochodzi z prywatnych zbiorów artystki)
Marta Tomczak, łódzka plastyczka i autorka ukazujących się w „Expressie Ilustrowanym” rysunków o Łodziakach, wyrzeźbi Adama Małysza w... białej czekoladzie! Będzie to część wielkiego tortu, który 5 maja br.

Marta Tomczak, łódzka plastyczka i autorka ukazujących się w „Expressie Ilustrowanym” rysunków o Łodziakach, wyrzeźbi Adama Małysza w... białej czekoladzie! Będzie to część wielkiego tortu, który 5 maja br. zostanie wręczony mistrzowi w Wiśle podczas „Weekendu z Małyszem”.

Artystka wykonała już gipsowy odlew twarzy skoczka. Resztę postaci wyrzeźbi do 3 maja.

Czekoladowy Małysz naturalnej wielkości będzie stał na rzeczywistych rozmiarów podium z nartami w prawej i złotym medalem w lewej ręce.

- Sama postać po ukończeniu będzie ważyć około 200 kilogramów. Powstanie z olbrzymiego bloku specjalnie przygotowanej czekolady - opowiada artystka.

- Ponieważ czas już goni, zaproponowałam, żeby twarz Małysza, najtrudniejszą część rzeźby, wykonać na podstawie gipsowego odlewu. Żeby go zrobić w poniedziałek popędziliśmy do Wisły. Dosłownie na ostatnią chwilę, bo on już we wtorek wyjeżdżał na wakacje za granicę.

Odlew twarzy czempiona Marta Tomczak robiła w kuchni jego domu, nad zlewozmywakiem. Cała opercja, łącznie z przygotowaniami, zajęła godzinę.

- Małysz był bardzo cierpliwy. Gdy gips tężał mu na twarzy, spokojnie leżał przez kwadrans z głową odchyloną do tyłu. Zniósł wszystko bez narzekań - mówi plastyczka. - To w ogóle niezwykle spokojny, skromny i sympatyczny mężczyzna. A taki mistrz!

Tort w kształcie podium i rzeźba powstaną w Warszawie, w Warszawskiej Szkole Cukierniczej, gdzie Marta Tomczak będzie pracować nad ukończeniem postaci mistrza Małysza. Słodkie podium wykonają mistrzowie cukiernictwa: Janusz Profus, Robert Wołoszański, Mieczysław Chojnowski (to zdobywcy tytułu mistrzów świata w cukiernictwie w Wiesbaden) oraz Rafał Mrugała i Marcin Sośnicki.

Pomysłodawcą i fundatorem przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy.

Tort z figurą muszą być gotowe do 4 maja. Nazajutrz zostaną wręczone Adamowi Małszyowi w Wiśle. Od niego zależeć będą dalsze losy rzeźby.

- Myślę, że w znacznej części zostanie zjedzona - mów Marta Tomczak. - Całość będzie tak duża, że Małyszowi nie zmieściłaby się do domu. Proponowałam jednak, by odciąć głowę z popiersiem. W odpowiednich warunkach - bo to jednak przecież tylko czekolada - można ją długo przechowywać.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto