Lokale czynne w pandemii w Łodzi. Działające stacjonarnie restauracje nie narzekają na brak klientów
Oficjalnie gastronomia wciąż pozostaje zamknięta - zgodnie z rządowymi rozporządzeniami. Restauracje gotują tylko na wynos lub z dowozem do klienta. Jednak nie wszystkie. Z końcem stycznia stacjonarną działalność na przekór pandemicznym obostrzeniom zdecydowało się wznowić kilka łódzkich lokali, których właścicielom zajrzała w oczy wizja bankructwa. Z reguły są to miejsca otwarte niedawno, w ubiegłym roku, tuż przed nadejściem drugiej fali epidemii koronawirusa, co wyeliminowało je z pomocy oferowanej przedsiębiorcom przez państwo w ramach tzw. tarcz antykryzysowych. Działają za krótko, by wypełnić warunki rządowej pomocy. Ponowne otwarcie lokali dla gości i wznowie normalnego funkcjonowania było dla nich ostatnią deską ratunku. Czytaj więcej na następnej stronie