5 z 39
Poprzednie
Następne
ŁÓDZKIE SMAKI. Poznaj najlepsze przepisy z województwa łódzkiego w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich
Zalewajka na zakwasie z białą kiełbasą i jajkiem Koło Gospodyń Wiejskich w Konopnicy Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg ziemniaków 1 cebula 2 liście laurowe, majeranek 1 ząbek czosnku 2 ziele angielskie sól, pieprz 2 ugotowane jajka biała kiełbasa boczek Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Następnie ugotować w 1,5 litra wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i czosnek. Gotować je aż do miękkości. Gdy ziemniaki będą już miękkie, należy zalać je zakwasem. Boczek pokroić w kostkę i dodać do niego posiekaną cebulę. Następnie dodać boczek z cebulą do gotującej się zupy. Poczekać aż wszystko się zagotuje, doprawić i dodać jajko i białą kiełbasę pokrojoną w talarki."