ŁÓDZKIE SMAKI. Poznaj najlepsze przepisy z województwa łódzkiego w wykonaniu Kół Gospodyń Wiejskich
ZARZUCAJKA i PRAZOKIKGW Barczkowice przepis na 4 porcje: Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy dowolną kość(wołowa, wieprzowa, drobiowa), dokładamy startą na grubych oczkach 1 marchew, 1 pietruszkę, 1/4 selera. Dokładamy obrane, pokrojone w grubą kostkę ziemniaki 4/5 sztuk w zależności od ich wielkości. Według uznania dokładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny mielony, sól. Wszystko stawiamy na ogień i gotujemy, aż ziemniaki będą już miękkie. Gdy ziemniaki będą już ugotowane ""zarzucamy""(wkładamy) dwie garści kiszonej kapusty. Kiedy kapusta się gotuje robimy na patelni zasmażkę z 2 łyżek stołowych mąki oraz z 1 łyżki tłuszczu (najlepiej smalec wieprzowy lub gęsi). Zasmażkę podlewamy wywarem z garnka, aby uzyskała płynną konsystencję i łączymy to z całością w garnku. PRAZOKI 1 kg ziemniaków obieramy, wkładamy do zimnej wody, solimy i gotujemy do momentu, aż będą na pół miękkie. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie wsypujemy do całości około 0,5 kg mąki pszennej. Między czasie zmniejszamy płomień pod garnkiem i gotujemy do miękkości ziemniaków i zaparzenia się mąki pilnując aby się nie przypaliło. Ugotowane ziemniaki z zaparzoną mąką, zdejmujemy z ognia i drewnianą pałką tłuczemy do połączenia się wody, ziemniaków i mąki, aż powstanie jednolita masa. Łyżką stołową formujemy porcję przekładamy na talerz i okraszamy skwarkami z boczku, słoniny i cebulą. Najlepiej smakują razem z ""zarzucajką"". Równie dobrze smakują następnego dnia odgrzane na patelni.