Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Łodzianka z podejrzeniem zatrucia grzybami

(ew)
W sezonie na Oddział Toksykologii IMP trafia wiele osób z objawami zatrucia grzybami.
W sezonie na Oddział Toksykologii IMP trafia wiele osób z objawami zatrucia grzybami. fot. Łukasz Kasprzak
To pierwszy przypadek w tym sezonie. Około 30-letnia kobieta trafiła na Oddział Toksykologii Instytutu Medycyny Pracy przy ul. św. Teresy z podejrzeniem zatrucia grzybami. Źle się poczuła po spożyciu kani, które sama zbierała w rejonie Piotrkowa Trybunalskiego.

- Pacjentka skarżyła się na dolegliwości żołądkowe i ból głowy po spożyciu grzybów - mówi prof. Anna Krakowiak, kierownik Oddziału Toksykologii IMP w Łodzi. - Jej wątpliwości budził zwłaszcza jeden młody egzemplarz kani. Na szczęście badanie treści żołądkowej pacjentki nie wykazało obecności zarodników grzybów. Jednak potrawy z grzybów są ciężkostrawne i mogą spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Kobieta wypisała się ze szpitala na własne żądanie. Lekarze przestrzegają, by zachować szczególną ostrożność przy zbieraniu i spożywaniu grzybów blaszkowatych, które łatwo pomylić z trującymi. Objawy zatrucia są typowe. Pacjenci skarżą się na nudności, ból brzucha, wymioty i biegunkę. Dolegliwości te występują już w godzinę po spożyciu grzybów, ale mogą również pojawić się po kilkunastu godzinach. Im później to nastąpi, tym większe prawdopodobieństwo, że doszło do zatrucia grzybem trującym, cytotoksycznym, np. muchomorem sromotnikowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Policja podsumowała majówkę na polskich drogach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto