- Pacjentka skarżyła się na dolegliwości żołądkowe i ból głowy po spożyciu grzybów - mówi prof. Anna Krakowiak, kierownik Oddziału Toksykologii IMP w Łodzi. - Jej wątpliwości budził zwłaszcza jeden młody egzemplarz kani. Na szczęście badanie treści żołądkowej pacjentki nie wykazało obecności zarodników grzybów. Jednak potrawy z grzybów są ciężkostrawne i mogą spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
Kobieta wypisała się ze szpitala na własne żądanie. Lekarze przestrzegają, by zachować szczególną ostrożność przy zbieraniu i spożywaniu grzybów blaszkowatych, które łatwo pomylić z trującymi. Objawy zatrucia są typowe. Pacjenci skarżą się na nudności, ból brzucha, wymioty i biegunkę. Dolegliwości te występują już w godzinę po spożyciu grzybów, ale mogą również pojawić się po kilkunastu godzinach. Im później to nastąpi, tym większe prawdopodobieństwo, że doszło do zatrucia grzybem trującym, cytotoksycznym, np. muchomorem sromotnikowym.
Policja podsumowała majówkę na polskich drogach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?