Nie sposób przed świętami kupić białe jaja, które najlepiej nadają się na pisanki, bo barwnik, którym malujemy jajko zachowuje swój wyrazisty kolor.
O to, co się stało z białymi jajkami zapytaliśmy Mariusza Kieszkowskiego, technologa z Fermy Niosek w Bałdrzychowie-Chropach.
- Jeszcze 10 lat temu w produkcji przemysłowej dominowały białe jajka, znoszone przez białe kurki - mówi M. Kieszkowski. - Jednak ludzie woleli kupować jajka na rynku, z wiejskich gospodarstw, które były ciemniejsze. Klienci byli przekonani, że w brązowych jajkach jest ciemniejsze żółtko.
Z tego powodu w ostatnich latach na fermach białe kurki zostały zastąpione przez brązowe, bo te znoszą ciemniejsze jajka. I to jest główna przyczyna braku na rynku białych jaj. U nas jajka od białych kurek stanowią około 5 proc. produkcji, mają tę samą cenę zbytu, ale taniej wychodzi ich produkcja, bo białe kurki są mniej żarłoczne.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?