18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Smaków Francuskich w Hali Expo

(g)
Zaaranżowaliśmy niewielki bar, w którym będzie można spróbować przygotowywanych na co dzień u nas przysmaków, zachwalała swoje stoisko Marta Woldanowska, łódzka restauratorka.
Zaaranżowaliśmy niewielki bar, w którym będzie można spróbować przygotowywanych na co dzień u nas przysmaków, zachwalała swoje stoisko Marta Woldanowska, łódzka restauratorka. . Łukasz Kasprzak
Pierwszy Festiwal Smaków Francuskich rozpoczął się w piątek w Hali Expo przy ul. Stefanowskiego 30 w Łodzi. Na imprezę przybyło kilkudziesięciu wystawców i kucharzy z całego kraju. Ci ostatni wzięli również udział w konkursie prestiżowej akademii Bocuse d`Or Poland.

Można było na żywo oglądać pracę czterech z nich. Każdy musiał przygotować dwie potrawy, jedną z jesiotra i jedną z królika. Mieli na to tylko pięć godzin.

- Na początek zaserwujemy jesiotra - mówił Łukasz Partyka, który na konkurs przybył z Wrocławia. - Podamy go na dwa sposoby. Pierwsze danie będzie z musem marchewkowym i pokrzywami, drugie to roladki zawijane z koprem włoskim w musie truflowym i piance smardzowej.

W sobotę w hali wystąpi kolejnych pięciu kucharzy. Po ich prezentacji jury wybierze najlepszego z prezentujących się w piątek i sobotę uczestników. Weźmie on udział w europejskiej edycji konkursu Bocuse d’Or, która uznawana jest powszechnie za jedną z najbardziej prestiżowych imprez kulinarnych na świecie.

Podczas trwającego do niedzieli festiwalu można też obejrzeć nowoczesny sprzęt używany przez współczesnych mistrzów kuchni. Na szczególną uwagę zasługuje specjalny pojemnik do gotowania w niskich temperaturach.

- Produkty najpierw są pakowane próżniowo, później gotuje się je w temperaturze około 50 st. Celsjusza - tłumaczył prezenter. - To sprawia, że zachowują doskonały smak i wartości odżywcze.

Organizatorem imprezy jest mieszkający w Polsce francuski mistrz kuchni Michel Labarre.

od 7 lat
Wideo

Jak czytać kolory szlaków turystycznych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto