MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Awangarda, ms2 Muzeum Sztuki / ul. Ogrodowa 19, CH...

Festiwal Dobrego Smaku 2017 w Łodzi [PROGRAM]

Desery. Festiwal Dobrego Smaku 2017

Awangarda, ms2 Muzeum Sztuki / ul. Ogrodowa 19, CH Manufaktura Waniliowy pudding z owocami i prosecco, czyli śmietankowy pudding z wanilią podany na lekko wytrawnym sorbecie z owoców lasu, otoczony karmelizowanymi orzechami oraz cytrynowym pate de fruit z prosecco, świeżymi malinami i biszkoptowym mchem. Orzeźwiająca lemoniada z ciemnych owoców i tymianku. Cukiernia Sowa (Solaris Park) / ul. Tuwima 15 Sycylijska Uczta, czyli deser na bazie sera ricotta ze śmietanką, sokiem z limonki, kawałkami czekolady i świeżymi owocami oraz napój granita kawowo-pomarańczowy. Czekolada Retro Cafe / ul. Moniuszki 11 Cannoli siciliano – uczta dla podniebienia schowana w rurce, czyli kruche rurki ze słodkim kremowym nadzieniem z serka ricotta, podawane z posiekanymi orzechami, kandyzowanymi owocami i czekoladą. Uzupełnione napojem Caffè Shakerato – mocne espresso z porcją lodów orzechowych, słodką śmietaną i sosem czekoladowym. Foto Cafe 102 / ul. Piotrkowska 102 Tarta Tytanów z cappuccino, czyli ciasto tartowe z jabłkami, figą, jogurtem greckim oraz z sosem waniliowo-anyżowym. Do tego klasyczne cappuccino. Hort Cafe / ul. Piotrkowska 106/110 Marokańskie Figo-kawo, czyli deser lodowy, łączący smak śmietankowego sernika, słonego karmelu, orzechów, fig i miechunki oraz orzeźwiające ice latte wzbogacone aromatem trawy cytrynowej. Kawiarnia Bean&Buddies / ul. Piotrkowska 276 Herbaciana Panna Cotta, czyli Panna Cotta połączona z sokiem z limonki i odrobiną zielonej herbaty serwowane z Espresso. Klubokawiarnia DalekoBlisko / OFF Piotrkowska ul. Piotrkowska 138/140 Ekler d’Or, czyli ekler z kremem chałwowym i granatem w złotej polewie karmelowej z pistacjami, podany z klasycznym espresso. Lodziarnia Cukiernia Wasiakowie / ul. Traugutta 2 3 (ice) tapas, czyli 3 lodowe tapasy: chrupiący biszkopt, pomarańczowy sorbet wzbogacony likierem, wykończony czekoladą / lody o smaku pistacji sycylijskich z dodatkiem oliwy z oliwek ułożone na migdałowo-daktylowym cantuccini / sorbet melonowy, wzbogacony smakiem wina, zestawiony z dojrzewającą szynką serrano, podany na chlebku inspirowanym saj. Podawane z lemoniadą pomarańczowo-cytrynową ze świeżymi ziołami. Manu Cafe / ul. Drewnowska 58; Rynek Manufaktury Dekonstrukcja tiramisu, czyli ciasto z palonej białej czekolady z musem z serka mascarpone oraz żelem z espresso posypane kakaem. Pijalnia Czekolady E.Wedel / ul. Piotrkowska 69 Churros z gorącą czekoladą E.Wedel, czyli ciasto parzone wzbogacone sokiem pomarańczowym, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, posypane cukrem trzcinowym i cynamonem, podane z gorącą deserową czekoladą E.Wedel i Czekotubką karmelową. Przędza coffee/bar / ul. Piotrkowska 107 Puszysta dekonstrukcja cappuccino + cascara, czyli lekka kawowa pianka w wyglądzie przypominająca cappuccino serwowana z naparem z owocu kawowca – cascara. Restauracja Stare Kino by Antoine Lopez / ul. Piotrkowska 120 w bramie Cytrynowa tarta „w rozsypce”, czyli krem o smaku cytrynowym z nutą tymianku otoczony maślanym pokruszonym sable, serwowany z krakersikiem o smaku tymiankowym, pudrem z suszonych cytryn i suszonym plasterkiem cytryny. Podawane z napojem pomarańczowo-grejpfrutowy z nutą tymianku. Słodka Pracownia / ul. Piotrkowska 115 (lewa oficyna) Truskawkowy zawrót głowy, czyli migdałowe ciastko dacquoise z kandyzowanymi i świeżymi truskawkami udekorowane kremem waniliowym z mascarpone. The Brick Coffee Factory / ul. Piotrkowska 136 The Cold Brick, czyli gorące brownie podawane z bitą śmietaną i dodatkiem konfitury wiśniowo-żurawinowej oraz porcją zimnej kawy Nitro z syropem arbuzowym. Tubajka / plac Zwycięstwa 3 Trzmiele Morele, czyli rozmarynowy biszkopt, przekładany morelowym kremem na bazie mascarpone podawany z galaretką z cytryny, pyłkiem pszczelim i pianką pomarańczowo-tymiankową. Podawany z lemoniadą na bazie butterfly pie z cytryną i miodem lawendowym. WaFFle / OFF Piotrkowska ul. Piotrkowska 138/140 Ulica Sezamkowa, czyli waFFel bąbelkowy z lodami chałwowymi z czarnym sezamem, „plastrem miodu”, brzoskwinią i żelem z owoców granatu + Earl Grey latte z wodą różaną i kardamonem. Zjadliwości / ul. Piotrkowska 102a Różane atayef z glazurowanymi morelami, czyli ciecierzycowe, różane placuszki z czarnym twarożkiem sezamowo-rabarbarowym, pod kardamonowo-pomarańczową glazurą z moreli i granatu, oprószone pistacjami. Podawane z lemoniadą z granatu i grillowanego winogrona z tymiankiem.

Zobacz również

W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Synoptycy wydali ostrzeżenie

NOWE
W sobotę zagrzmi nad Krakowem. Synoptycy wydali ostrzeżenie

W weekend 18-19 maja grają świętokrzyskie ligi piłkarskie [WYNIKI, RELACJE, TABELE]

W weekend 18-19 maja grają świętokrzyskie ligi piłkarskie [WYNIKI, RELACJE, TABELE]

Polecamy

Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

AKTUALIZACJA
Uczniowie zaskoczeni po maturze z geografii. „Myślałam, że się popłaczę”

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania