4 egzotyczne sposoby na wyśmienitą kawę
SKANDYNAWSKA KAWA Z JAJKIEM
Skandynawska kawa z jajkiem
Ta mało znana metoda jest tak dziwna, że większość osób, które słyszą o niej po raz pierwszy, nie może uwierzyć własnym uszom. Wywodzi się ona ze Skandynawii, ale praktykują ją również niektórzy potomkowie nordyckich imigrantów z USA. Kawa parzona w ten sposób ma delikatny smak i piękną bursztynową barwę.
Sposób parzenia:1. 3 łyżki grubo zmielonych ziaren kawy wsypujemy do naczynia. Do środka wbijamy surowe jajko, możemy również dorzucić skorupkę. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odrobina zimnej wody ułatwi nam zadanie.
2. W rondelku zagotowujemy 3 filiżanki wody. Wlewamy do niej wcześniej przygotowaną miksturę. Mieszamy, dbając, by całość nie wykipiała.
3. Gotujemy przez około 3 minuty. Jajko zetnie się, otaczając swoją masą zmielone ziarna, co zapewnia łagodną ekstrakcję i chroni kawę przed przegrzaniem.
4. Na koniec dodajemy filiżankę zimnej wody. Dzięki temu masa jajeczno-kawowa osiada na dnie rondelka.
5. Przelewamy bursztynowy napar przez sito do filiżanek. Kawa ma bogaty smak i wspaniałą barwę. Obejdzie się bez mleka i cukru.