MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia regionu łódzkiego to bogactwo czterech kultur. Rusza konkurs na najlepszy przepis

Małgorzata Mrozowska
Maciej Stanik
Ruszamy z nową akcją dotyczącą kulinariów. Szukamy najciekawszych potraw i przepisów w różnych regionach Polski. Pokażmy, że Łódź ma się czym pochwalić w tym temacie!

Łódź to miasto wielokulturowe. W rozwój regionu wkład miały cztery kultury: polska, żydowska, niemiecka i rosyjska. Widoczne jest to nie tylko w architekturze ale także w naszej kuchni. A dzięki takiemu bogactwu smaków jaki niosą ze sobą aż cztery kuchnie mamy spore pole do popisu podczas przyrządzania regionalnych potraw.

- Możemy połączyć danie zaczerpnięte z kuchni niemieckiej z dodatkiem polskim albo do produktu z kuchni rosyjskiej dodać element kuchni żydowskiej – podkreśla Mirosław Jabłoński, szef kuchni hotelu andel’s

Pan Mirosław sam stworzył niezwykłe menu czterech kultur, w którym znalazły się tak charakterystyczne dla Łodzi potrawy jak zupa Poznańskiego gotowana na wywarze rosolnik, śledź Maurycego, podawany z cebulą marynowaną i dodatkiem natki pietruszki, a także żur staropolski czy befsztyk tatarski. Potrawy te cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno wśród turystów zagranicznych jak i tych z Polski.

- O menu czterech kultur pytają często rodziny, które spotykając się po latach przychodzą do nas na regionalny obiad – opowiada pan Mirosław Jabłoński.

**

Przyślij swój autorski przepis i wygraj telefon! [konkurs NaM]

**

Kuchnia łódzka uważana była kiedyś za kuchnię fabrykantów. Ta tania i stosunkowo prosta kuchnia zaczyna być jednak na nowo dostrzegana i… modna.

- Wcześniej byliśmy zachłyśnięci innymi kuchniami np. włoską czy francuską. Niestety nie jesteśmy w stanie tak do końca odtworzyć tych potraw na bazie naszych produktów. Zaczęliśmy więc doceniać potrawy i składniki regionalne, a mamy ich naprawdę wiele. Są prażoki, szereg dodatków do ziemniaków, różnego rodzaju sery regionalne, które stanowią doskonałe połączenie do sałatek czy dań głównych, a także wracające do łask kasze – wymienia szef kuchni z hotelu andel’s.

Każdy region ma swoje zwyczaje i tradycje kulinarne. My mamy zalewajkę, knedle z truskawkami podawane z młodą kapustą, kapuśniak z prażokami, kluski żelazne z żeberkami, śledzie pod pierzynką, żuliki, chałki i angielki.
Każdy z nas chodził do babci na zalewajkę, a do cioci na prażoki ze skwarkami. Czy w Waszych domach nadal popularne są te potrawy? Czy Wasze dzieci również się nimi zajadają?

Pochwalcie się rodzinnymi przepisami na pyszne regionalne dania!

Weźcie udział w konkursie na najciekawszy autorski przepis na danie z Waszej okolicy.
Przepis prześlijcie na adres: [email protected] do 22.10 do godz. 23.59, w tytule maila wpiszcie „Smaki regionu”.
Do wygrania są trzy telefony Nokia Lumia 535.

Więcej szczegółów na kulinarnie.naszemiasto.pl.

Restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną znajdziecie na PizzaPortal.pl

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto