Smaki dzieciństwa i tradycyjna łódzka kuchnia domowa

„Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa” to tytuł książki kucharskiej Anny Wojciechowskiej, w której autorka prezentuje potrawy kojarzone z Łodzią. Jaka jest dzisiejsza domowa kuchnia mieszkańców naszego miasta?

W książce „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” autorka zgromadziła pięćdziesiąt przepisów typowo łódzkich potraw, które do dziś mieszkańcy naszego miasta przygotowują w swoich domach.

Anna Wojciechowska mówi, że przepisy pochodzą zarówno z jej rodziny, jak i z rodziny od strony męża. W trakcie zbierania przepisów przepytała tylko rodowitych łodzian. Łódzkie potrawy są łatwe w wykonaniu, bo kuchnia mieszkańców Łodzi jest prosta i biedna, typowo robotnicza. Znajdziemy w niej dużo zup, dań ziemniaczanych i podrobów, mało w niej natomiast mięsa.

Dania najczęściej kojarzone z Łodzią, które znajdziemy w książce Anny Wojciechowskiej to: śmieciówka, dziad, wodzianka, zalewajka, zupa wiśniowa z ziemniakami, dudki, serduszka, knedle z truskawkami (dawniej podawane z młodą kapustą), czy prażoki.

Tytułowy żulik to ciasto drożdżowe z kawą (podobne do tureckiego chlebka), a fifka jest wywarem z warzyw zagęszczonym kaszą manną. Natomiast dudki są daniem, w którym podroby grają główną rolę. Dudki to nic innego jak płucka.

Książka kucharska „Fifka i żulik, czyli łódzka kuchnia domowa” została wydana w zeszłym roku przez wydawnictwo Regio. Tuż po publikacji książki kucharskiej odbyły się liczne spotkania i warsztaty, podczas których łodzianie bardzo chętnie uczestniczyli w gotowaniu tradycyjnych potraw.

Według raportu PizzaPortal.pl, platformy internetowej, dzięki której można zamówić jedzenie z restauracji w całym kraju, najbliższa sercom Polaków jest kuchnia domowa. Na pierwsze danie najczęściej w ubiegłym roku zamawiano zupę pomidorową, rosół lub tradycyjny żurek z jajkiem. Drugie danie musiało być mięsne: najczęściej wybierano kotleta z piersi kurczaka, schabowego oraz de volaille'a, który wyprzedził mielonego. Jeśli chodzi o dodatki do mięsa, to można zauważyć odstępstwo od tradycji, ponieważ najchętniej zamawiano frytki, na drugim miejscu znalazły się ziemniaki z wody, a na trzecim kopytka.

Darek Matyjaszczyk

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

18.11.2015, 22:17

jestem azjatą w Polsce moje smaki dzieciństwa to tylko w restauracji Mekong odczuwam w Krakowie gdzie studiuje , sam nie gotuje bo nie umiem,

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3