1 wrześniarestauracja Vapiano otworzy swoje podwoje dla mieszkańców Łodzi, będąc 4 w Polsce i 170 na świecie restauracją sieci typu fresh casual dining.
Vapiano w Sukcesji przy al. Politechniki posiada 900 mkw. powierzchni, z czego 400 mkw. stanowi sala restauracyjna, a pozostałą część zaplecze kuchenne i magazyny; restauracja liczy 140 miejsc siedzących w środku + ogródek sezonowy).
W Polsce Vapiano posiada trzy restauracje w Warszawie (dwie na Mokotowie i jedną w Śródmieściu). Wszystkie należą do jednego właściciela, który otwiera obecnie lokal w Łodzi.
Wszystko zaczęło się w 2002 roku w Hamburgu, gdzie kilku przyjaciół postanowiło stworzyć nową restaurację – miejsce otwarte i przyjazne, w którym każdy będzie czuł się jak podczas wizyty u przyjaciół. Zainspirowani włoskim przysłowiem „Chi va piano, va sano e va lontano” („Kto idzie wolniej, żyje dłużej i zdrowiej”) stworzyli pierwszą restaurację w której jakość, przejrzystość i świeżość oraz umiłowanie do włoskiego stylu życia są priorytetami.
W restauracjach Vapiano nie ma obsługi kelnerskiej, nie ma białych (ani kolorowych) obrusów, zastawy, opasłej książki z menu. Wszystkiego, co mogłoby odstraszyć – po pierwsze – osobę, która z uwagi na tempo życia nie ma czasu na zasiadanie przy stole i oczekiwanie na obsługę, po drugie – młodzież, która nie chce wydawać dodatkowych pieniędzy na napiwek dla kelnera. Każdy gość, który przekroczy próg restauracji otrzymuje więc kartę chipową i z tą kartą porusza się po całej restauracji w poszukiwaniu ulubionych smaków. A do wyboru ma to, z czego słynie uwielbiana przez Polaków kuchnia włoska – pizzę, makarony, sałatki, pyszne desery, starannie dobrane wina, prawdziwą włoską kawę i najlepsze koktajle. W Vapiano wszystkie składniki są świeże, przygotowywane codziennie na oczach gości. Taką możliwość daje otwarta kuchnia, w której pracują kucharze i ich pomocnicy.
Warto podkreślić, że w odróżnieniu od innych sieciowych restauracji, Vapiano nie posiada centralnego lub regionalnych zakładów produkcji i zaopatrzenia, a każda restauracja na miejscu produkuje makaron, gotuje sosy, przygotowuje i marynuje mięsa i dodatki.
Podstawą kuchni Vapiano jest codziennie wyrabiany świeży makaron. W restauracji najwięcej jest tzw. stacji past, czyli miejsc, w których kucharze przygotowują makaronowe arcydzieła (dodając dowolnie wybrane przez klienta składniki i sosy). W łódzkiej restauracji są cztery takie stacje. Do tego dwie stacje sałatek i jedna stacja pizzy, która dostępna jest w jednym rozmiarze – 28 cm – i podawana na cienkim, włoskim cieście, także wyrabianym na miejscu, w restauracji. A dla łasuchów przygotowane są codziennie świeże, włoskie desery.
Wybrane dania nabijane są na kartę chipową, którą dostaliśmy przy wejściu, to samo zrobi obsługa baru, podając nam napój czy deser. W Vapiano, jak podczas wizyty u przyjaciół, nie ma potrzeby robienia rezerwacji, a za każdym razem możemy wybrać stolik w innej części restauracji – przy ogródku ziołowym, strefie barowej czy pod 100-letnim drzewem oliwnym. Rachunek reguluje się przy wyjściu z restauracji, na podstawie zamówienia z karty chipowej.
Restauracje Vapiano dla każdego miasta tworzy oddzielny, charakterystyczny herb, który umieszcza nad kuchnią, w centralnej części każdej restauracji. W przypadku Łodzi herbem jest łódź z drzewem oliwnym. Na tablicach nad kuchnią pojawiają się także inne symbole miasta – ławeczka Tuwima, fortepian Rubinsteina, łódzkie murale czy nawiązania do Łodzi filmowej.
W centralnym miejscu każdej, także łódzkiej restauracji stoi 100-letnie drzewo oliwne, które jest symbolem Vapiano. Na każdym stole stoją świeże zioła, takie jak bazylia, rozmaryn, oregano, kolendra. Goście mogą z nich do woli korzystać w razie potrzeby, doprawiając swoje dania.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?