Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kuchnia regionu łódzkiego to bogactwo czterech kultur. Rusza konkurs na najlepszy przepis

Małgorzata Mrozowska
Maciej Stanik
Ruszamy z nową akcją dotyczącą kulinariów. Szukamy najciekawszych potraw i przepisów w różnych regionach Polski. Pokażmy, że Łódź ma się czym pochwalić w tym temacie!

Łódź to miasto wielokulturowe. W rozwój regionu wkład miały cztery kultury: polska, żydowska, niemiecka i rosyjska. Widoczne jest to nie tylko w architekturze ale także w naszej kuchni. A dzięki takiemu bogactwu smaków jaki niosą ze sobą aż cztery kuchnie mamy spore pole do popisu podczas przyrządzania regionalnych potraw.

- Możemy połączyć danie zaczerpnięte z kuchni niemieckiej z dodatkiem polskim albo do produktu z kuchni rosyjskiej dodać element kuchni żydowskiej – podkreśla Mirosław Jabłoński, szef kuchni hotelu andel’s

Pan Mirosław sam stworzył niezwykłe menu czterech kultur, w którym znalazły się tak charakterystyczne dla Łodzi potrawy jak zupa Poznańskiego gotowana na wywarze rosolnik, śledź Maurycego, podawany z cebulą marynowaną i dodatkiem natki pietruszki, a także żur staropolski czy befsztyk tatarski. Potrawy te cieszą się dużym zainteresowaniem zarówno wśród turystów zagranicznych jak i tych z Polski.

- O menu czterech kultur pytają często rodziny, które spotykając się po latach przychodzą do nas na regionalny obiad – opowiada pan Mirosław Jabłoński.

**

Przyślij swój autorski przepis i wygraj telefon! [konkurs NaM]

**

Kuchnia łódzka uważana była kiedyś za kuchnię fabrykantów. Ta tania i stosunkowo prosta kuchnia zaczyna być jednak na nowo dostrzegana i… modna.

- Wcześniej byliśmy zachłyśnięci innymi kuchniami np. włoską czy francuską. Niestety nie jesteśmy w stanie tak do końca odtworzyć tych potraw na bazie naszych produktów. Zaczęliśmy więc doceniać potrawy i składniki regionalne, a mamy ich naprawdę wiele. Są prażoki, szereg dodatków do ziemniaków, różnego rodzaju sery regionalne, które stanowią doskonałe połączenie do sałatek czy dań głównych, a także wracające do łask kasze – wymienia szef kuchni z hotelu andel’s.

Każdy region ma swoje zwyczaje i tradycje kulinarne. My mamy zalewajkę, knedle z truskawkami podawane z młodą kapustą, kapuśniak z prażokami, kluski żelazne z żeberkami, śledzie pod pierzynką, żuliki, chałki i angielki.
Każdy z nas chodził do babci na zalewajkę, a do cioci na prażoki ze skwarkami. Czy w Waszych domach nadal popularne są te potrawy? Czy Wasze dzieci również się nimi zajadają?

Pochwalcie się rodzinnymi przepisami na pyszne regionalne dania!

Weźcie udział w konkursie na najciekawszy autorski przepis na danie z Waszej okolicy.
Przepis prześlijcie na adres: [email protected] do 22.10 do godz. 23.59, w tytule maila wpiszcie „Smaki regionu”.
Do wygrania są trzy telefony Nokia Lumia 535.

Więcej szczegółów na kulinarnie.naszemiasto.pl.

Restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną znajdziecie na PizzaPortal.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto