Już za tydzień Łódź zamieni się w ogólnopolskie centrum medycyny niekonwencjonalnej i naturalnych metod terapeutycznych. W piątek, 9 marca, rozpocznie się XIII Festiwal Zdrowia. Blisko 300 wystawców swoje stoiska rozłoży na dwóch poziomach hali Expo przy ul. Stefanowskiego.
- Trzydniowe targi odbywać się będą pod hasłem "wszystko dla pań" - mówi Jerzy Sobczak, z firmy Marvel, współorganizator imprezy. - Pretekstem jest Dzień Kobiet, który poprzedzi otwarcie festiwalu. Z tego powodu chcemy szczególnie uhonorować piękne panie. Z myślą o nich planujemy wiele atrakcji.
Jednym z takich upominków będą darmowe zabiegi kosmetyczne. Seanse oczyszczające, nawilżające lub łagodzące skórę twarzy i szyi przygotuje firma Ziaja z Gdańska (mają na swoim koncie "Złoty Promień", nagrodę "Expressu Ilustrowanego"). Oczywiście do zabiegów wykonywanych w czasie festiwalu będą wykorzystane kosmetyki produkowane przez gdańską firmę. Wśród nich znajdzie się premierowa maska regenerująca.
Jasne, duże stoisko Ziai od lat wpisuje się w mapkę łódzkich targów. Kosmetyki do pielęgnacji skóry (a także seria dla dzieci, pasty do zębów, preparaty do higieny intymnej itd.) należą do najchętniej kupowanych w czasie festiwalu, a firmowe stoisko jest jednym z najbardziej obleganych.
Wśród wystawców, którzy swoją ofertę adresują przede wszystkim do pań znajdzie się Barbara Miedziak ze Swarzędza. Zaproponuje kosmetyki na bazie zielonej glinki, rokitnika i miedzi aktywnej. Są przeznaczone przede wszystkim dla osób, które mają cerę bardzo wrażliwą i skłonną do alergii. Jadwiga Ikhakov z Warszawy przywiezie do Łodzi wyprodukowane w Izraelu preparaty oparte o minerały z Morza Martwego, olejek z drzewa oliwkowego, palmowego i kokosowego. Do ich produkcji nie używano ani chemikaliów, ani tłuszczu zwierzęcego.
W czasie XIII Festiwalu Zdrowia będzie można także wypróbować naturalne, mineralne mydło oraz mydło błotne, niezbędne w leczeniu łuszczycy, egzemy i trądziku.
Nie tylko kosmetyki
W czasie wiosennej edycji Festiwalu Zdrowia wiele miejsca zajmą producenci zdrowej, ekologicznej żywności. Marcowe targi (od tego roku impreza będzie się odbywała dwa razy: wiosną i jesienią) to doskonała okazja, żeby na przednówku wzmocnić organizm i przygotować go do przyjścia prawdziwej wiosny. Ta pora roku, choć piękna i wyczekiwana, bardzo obciąża ludzki organizm. Zapasy witamin i minerałów zgromadzonych latem i jesienią wyczerpują się, a natura jeszcze nie zdążyła obrodzić młodymi plonami. Dlatego szczególnie o tej porze roku poleca się spożywanie naturalnej żywności, przygotowanej w taki sposób, by w trakcie obróbki nie straciła zbyt wielu cennych składników. Bogatą ofertę produktów bogatych w naturalne składniki znajdziemy na zbliżających się targach. Będzie chleb żytni na zakwasie, preparaty sojowe, najlepsze miody, pyłek, a nawet jad pszczeli, świeże bakalie z Iranu, warzywa, powidła, gęsi smalec, orkisz i jego przetwory. Targi potrwają trzy dni.
Robert EL Gendy Q&A
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?