Wojewódzki lekarz weterynarii zapowiedział więcej kontroli w rzeźniach w regionie łódzkim
Wzmożone działania powiatowych weterynarzy mają zapobiec ubijaniu chorych zwierząt, które ostatecznie mogą trafić na nasz talerz. Proceder ten ujrzał światło dzienne dzięki reporterowi „Superwizjera”, który zatrudnił się w jednej z mazowieckich ubojni i nagrał proces przygotowania do przetworzenia mięsa pochodzącego od chorych krów. Materiał wywołał ogromne poruszenie i zwiększył zainteresowanie miejscami, w których ubijane są świnie i bydło. Łódzkie jest w czołówce regionów pod względem liczby zarejestrowanych ubojni zarówno bydła, jak i trzody chlewnej. Miejsc, do których trafiają krowy jest 59, a rzeźni świń jeszcze więcej. Lekarze weterynarii, którzy takie miejsca kontrolują, zaczynają od sprawdzania dokumentacji prowadzonej działalności, by zweryfikować, jakie zwierzęta trafiały do rzeźni. CZYTAJ DALEJ >>>>