Producenci przetworów rolnych mogą się pożegnać z unijnymi dopłatami, jeśli przy produkcji używają… soli.
Firmie z Dylowa Szlacheckiego (pow. pajęczański), produkującej m.in. ogórki konserwowe, majonez i musztardę, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa odmówiła przyznania pieniędzy z unijnej kasy.
– W pierwszym zdaniu odmowy przeczytaliśmy, że wniosek jest niezgodny z zasadami udzielania pomocy, ponieważ przy produkcji używamy soli – mówi Danuta Dziadak, pracownica firmy. – A jak zrobić przetwory warzywne bez soli?
Iwona Musiał, rzeczniczka ARiMR, wyjaśnia, że zgodnie z instrukcjami UE, sól nie jest typowym składnikiem żywności.
– Wniosku nie odrzucimy, jeśli sól jest używana jako substancja smakowa – twierdzi. – Odrzucimy go jednak, jeżeli jest surowcem do produkcji.
– Czy mamy rozumieć, że ogórki robi się z soli, a nie nią doprawia? – pytają przetwórcy.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?