MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Unia dosoliła

(pw)
Producenci przetworów rolnych mogą się pożegnać z unijnymi dopłatami, jeśli przy produkcji używają… soli. Firmie z Dylowa Szlacheckiego (pow. pajęczański), produkującej m.in.

Producenci przetworów rolnych mogą się pożegnać z unijnymi dopłatami, jeśli przy produkcji używają… soli.

Firmie z Dylowa Szlacheckiego (pow. pajęczański), produkującej m.in. ogórki konserwowe, majonez i musztardę, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa odmówiła przyznania pieniędzy z unijnej kasy.

– W pierwszym zdaniu odmowy przeczytaliśmy, że wniosek jest niezgodny z zasadami udzielania pomocy, ponieważ przy produkcji używamy soli – mówi Danuta Dziadak, pracownica firmy. – A jak zrobić przetwory warzywne bez soli?

Iwona Musiał, rzeczniczka ARiMR, wyjaśnia, że zgodnie z instrukcjami UE, sól nie jest typowym składnikiem żywności.

– Wniosku nie odrzucimy, jeśli sól jest używana jako substancja smakowa – twierdzi. – Odrzucimy go jednak, jeżeli jest surowcem do produkcji.

– Czy mamy rozumieć, że ogórki robi się z soli, a nie nią doprawia? – pytają przetwórcy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto