Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu,...
fot. Jelena Jemczuk/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Ziemniaki i ryż

Ziemniaki i ryż najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zachowują swój smak i wartość odżywczą. Wraz z upływem czasu przechowywania ziemniaki tracą swoją barwę i stają się twarde lub mają gumową konsystencję. W przypadku ryżu robi się twardy i zlepia się w jedną bryłę.

Niewłaściwe przechowywanie stwarza ryzyko rozwoju na powierzchni produktu bakterii Clostridium botulinum, która wydziela szkodliwy jad kiełbasiany.

Zatrucie nią jest szczególnie niebezpieczne dla niemowląt, ponieważ może wywołać botulizm dziecięcy, czyli chorobę objawiającą się nudnościami, wymiotami, zaburzeniem widzenia, osłabieniem napięcia mięśniowego, dusznościami oraz trudnościami w oddawaniu moczu.

Zobacz również

Tragiczny wypadek w Kłodzku. Droga krajowa nr 33 jest zablokowana

Tragiczny wypadek w Kłodzku. Droga krajowa nr 33 jest zablokowana

Podkarpacki Festiwal Patriotyczny im. mjr. Adama Kowalskiego 2024 w Rzeszowie

Podkarpacki Festiwal Patriotyczny im. mjr. Adama Kowalskiego 2024 w Rzeszowie

Polecamy

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Poland 100 Best Restaurants. Jakie restauracje z Łódzkiego doceniono?

Poland 100 Best Restaurants. Jakie restauracje z Łódzkiego doceniono?

Związany z Konopnicą ks. Nykiel podniesiony przez Ojca Świętego do godności biskupiej

Związany z Konopnicą ks. Nykiel podniesiony przez Ojca Świętego do godności biskupiej