Święto Czekolady: lokale w Łodzi
21. Restauracja u Kretschmera (Hotel Tobaco) ul. Kopernika 64
Biszkopt migdałowy z galaretką wiśniową, musem czekoladowym, jabłkowym cygarem i pomarańczą
Cena: 13 zł (w zestawie z kawą: 16 zł)
22. Stare Kino by Antoine Lopez ul. Piotrkowska 120
Kopułka z czekoladowym musem z galaretką z szafranu i creme brulee z estragonem
Cena: 22 zł (w zestawie z kawą: 29 zł)
23. Szwalnia smaków ul. Piotrkowska 217
Pralina różana, trufla chlebowo-cytrusowa, pralina gruszka karmel i pietruszka
Cena: 13 zł
24. Szyby Lustra Al. Piłsudskiego 14
Deser z belgijskiej czekolady pełen orzechów laskowych z paloną białą czekoladą i bezą waniliową Bourbon, podany na borówkach z musem z kiszonego jabłka i pudrem z buraka oraz świeżymi owocami
Cena: 15 zł
25. The Brick ul. Piotrkowska 136
Szafranowe Love – sernik przyprawiony szafranem z polewą z białej czekolady, podawany z konfiturą z malin oraz kawałeczkami oryginalnej, kolumbijskiej czekolady. W zastawie proponujemy wyśmienitą kawę przelewową.
Cena: 10 zł (w zestawie z kawą przelewową: 16 zł)
26. The Brick ul. Piotrkowska 63
Szafranowe Love – sernik przyprawiony szafranem z polewą z białej czekolady, podawany z konfiturą z malin oraz kawałeczkami oryginalnej, kolumbijskiej czekolady. W zastawie proponujemy wyśmienitą kawę przelewową.
Cena: 10 zł (w zestawie z kawą przelewową: 16 zł)
27. Zakład Bistro ul. Piotrkowska 22
Kraksa Strusiego Jajeczka – nuta świąteczno-wiosenna, niosąca przyjemność i niebo po którym struś do nas biegł. Deser prezentujący lekkość, ale też i głębię nasycenia czekoladowego smaku w trzech odsłonach. Ciemno-czekoladowa „skorupeczka”, skrywa puszysty mus na bazie serka mascarpone, różowego pieprzu oraz słodkiej białej czekolady. Intensywnie kontrastujące swą barwą i smakiem „żółtko”, prezentuje owocową głębię mango. Całość podana na grzędzie z białej ziemi czekoladowej z „błyskową” nutą niespodzianki. Kraksa strusiego jaja może być podawana również w zestawie z kawą.
Cena: 15 zł (w zestawie z kawą: 18 zł)