Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale...
fot. pixabay.com

Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Czas na szarlotkę

Szarlotkę uwielbiają mali i duzi smakosze. Wykonanie wcale nie musi być czasochłonne. Na warsztat najlepiej wziąć renetę – odmianę jabłek do obróbki termicznej. 2 szklanki mąki zagnieść z 2 czubatymi łyżkami cukru, 2 łyżeczkami cukru wanilinowego, 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, kostką masła i dużym jajkiem, następnie schłodzić. W tym czasie 1 kg jabłek udusić z 2 łyżkami cukru i szczyptą cynamonu. Blachę wyłożyć połową ciasta, dodać mus, na wierzchu uformować resztę ciasta (przykryć całością lub paseczkami na wzór kratki). Piec godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Pierwsza sesja nowo wybranej Rady Gminy Andrzejewo. Kto został przewodniczącym?

Pierwsza sesja nowo wybranej Rady Gminy Andrzejewo. Kto został przewodniczącym?

Majówka 2024 w Poddębicach. Tłumy odpoczywają na Termach ZDJĘCIA

Majówka 2024 w Poddębicach. Tłumy odpoczywają na Termach ZDJĘCIA

Polecamy

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?

Pierwsza komunia: czy rodzice i chrzestni muszą przystąpić do sakramentu?

Poland 100 Best Restaurants. Jakie restauracje z Łódzkiego doceniono?

Poland 100 Best Restaurants. Jakie restauracje z Łódzkiego doceniono?

Związany z Konopnicą ks. Nykiel podniesiony przez Ojca Świętego do godności biskupiej

Związany z Konopnicą ks. Nykiel podniesiony przez Ojca Świętego do godności biskupiej