Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśniewce w gminie Sępólno od 70 lat nie tylko aktywnie działa na rzecz promowania lokalnych tradycji kulinarnych, ale także angażuje się w liczne konkursy, w których zdobywa nagrody i wyróżnienia za przygotowywane potrawy. Bogata tradycja działalności tego koła przekłada się na aktywną działalność wśród młodszych mieszkanek okolicznych wsi, a także przekazywanie kolejnym pokoleniom lokalnych tradycji.
Na świąteczny stół "Wisienki" polecają pstrąga w ziołach po krajeńsku.
- Zioła mamy w domu, większość z nas ma je w ogródkach. Pstrąg jest niedocenianą rybą, niestety. A ryb powinniśmy jeść jak najwięcej - mówi Żaneta Piotrowska, przewodnicząca KGW Wiśniewka.
Zobacz przepis na pstrąga w ziołach po krajeńsku
Składniki
- 4 pstrągi
- 100 g masła
- ½ cebuli
- 1 cytryna (½ krojona w plastry, sok z ½)
- 1 garść natki pietruszki i cząbru
- 1 pęczek tymianku
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Masło rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać posiekany tymianek i pietruszkę oraz garść cząbru. Dodać plasterki cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Pstrągi doprawić pieprzem i solą, położyć w całości na patelni, podlać odrobiną wody i smażyć przez ok. 10 minut pod przykryciem. Po 10 minutach rybę odwrócić na drugą stronę na kolejne 10 minut. Gotowego pstrąga zdjąć z patelni i odjąć głowę lub wyfiletować. Ułożyć na talerzu i polać sosem powstałym przy smażeniu. Rybę można podawać z ziemniakami, pieczywem lub kaszą.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?