– Ziemniaki są u nas wiodącym produktem – mówi Dorota Stasiak z Koła Gospodyń Wiejskich Stemplew w powiecie łęczyckim. – Polecamy przepis na stemplewską kartoflankę. Kartoflanka była kiedyś podawana na śniadanie. Zanim rolnik poszedł do pracy musiał się solidnie najeść, a kartoflanka doskonale się tu sprawdzała. W naszych okolicach są słabe ziemie – dodaje pani Dorota. – Starsze gospodynie wyspecjalizowały się więc w przygotowywaniu wielu pyszności z ziemniaków, bo ziemniaki są i były tanie.
Oto przepis na kartoflankę ze Stemplewa:
Składniki
- 6 ziemniaków,
- 2 litry wody,
- 2 marchewki,
- 1 mały seler,
- 2 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- śmietana 18%,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do wody.
- Marchewkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
- Warzywa i czosnek dorzucić do wody z ziemniakami.
- Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
- Zaprawić śmietaną wymieszaną z dwiema łyżkami mąki.
- Wszystko zagotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Taką zupę podawano na śniadanie.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Stemplewie chętnie częstują też gości królikiem na trzy sposoby.
Warto poznać smaki z powiatu łęczyckiego. Zachęca do tego także Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi nieustannie prowadzi działania wspierające lokalne firmy i organizacje. Ułatwia to promowanie ich wyjątkowych produktów.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?