W trakcie pokazu Grzegorz zaprezentuje menu oparte o świeże, nieprzetworzone i lokalne składniki nawiązując do tradycji kulinarnych regionu jak i wielu kuchni narodowych. Ich wspólnym mianownikiem będzie – zdrowie:
• Kozi ser z miodem spadziowym i tartymi borowikami
• Sałatka z gęsi owsianej i świeżych ziół z dressingiem śliwkowym
• Jagnię duszone z sosem z pieczonej papryki w liściach bazylii
• Sos miodowo rozmarynowy z musem z pieczonych jabłek korzennych i twarogiem wiejskim
Grzegorz Łapanowski
Kucharz i dziennikarz kulinarny. Studiował nauki polityczne i socjologię na Uniwersytecie Warszawskim, a także bezpieczeństwo żywności na Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi programy kulinarne „Ł’apetyt” i „Ł’apetyt II” emitowane w stacji KUCHNA.TV. Od 2007 roku współpracuje z redakcją Dzień Dobry TVN, gdzie wspólnie z Tomaszem Jakubiakiem prowadzą dział kulinarny. Był autorem i współautorem licznych reportaży kulinarnych mi. z Polski, Maroka, Grecji, Sri Lanki, Włoch i Francji. Publikował m.in. na łamach Food Service’u, Przeglądu Gastronomicznego i News Gastro.
Jedną z wielu jego pasji są podróże kulinarne. Odwiedził takie kraje jak: Ukraina, Rosja, Estonia, Litwa, Norwegia, Niemcy, Włochy, Szwajcaria, Francja, Anglia, USA, Maroko, Sri Lanka, Kazachstan, Kirgistan, Turcja, Holandia, Belgia, Grecja i Czechy. Łapanowski prowadzi m.in. warsztaty i pokazy kulinarne, realizuje projekty edukacyjne dla dzieci i młodzieży. Jego najnowszy projekt - Grzegorz Łapanowski Smakuje – to książka kucharska i zarazem poradnik konsumenta. Od września wspólnie z Dzień Dobry TVN bada kondycje polskich stołówek.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?