MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas...
fot. BrentBinghamPhotography.com/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Te składniki sprawią, że posiłek z pieczywem będzie niezdrowy i tuczący. Czym je zastąpić?

Najgorsze dodatki do kanapki. Wędliny

Gotowe do jedzenia mięso w postaci różnych wędlin, kiełbas czy pasztetów to łatwy wybór do kanapki, jednak to właśnie takie produkty decydują o tym, czy jest zdrowa. Niestety, różowy kolor wyrobów mięsnych pochodzi od azotynów, które przekształcają się w rakotwórcza nitrozaminy. To także źródło dużych dawek tłuszczu, soli i sodu oraz innych dodatków. Takie produkty są bardzo kaloryczne i zwiększają ryzyko rozwoju chorób serca, otyłości i niektórych typów nowotworów. Wybieraj mięso pieczone (najlepiej samodzielnie), a także ryby, ser i wyroby sojowe, np. tofu i tempeh, a także wędliny roślinne.

Zobacz również

Gra grupa 1 świętokrzyskiej klasy B. Trwa 21. kolejka [WYNIKI, TABELA]

Gra grupa 1 świętokrzyskiej klasy B. Trwa 21. kolejka [WYNIKI, TABELA]

Nowy rozdział Wisły Płock. "Nafciarze" ogłosili trenera

Nowy rozdział Wisły Płock. "Nafciarze" ogłosili trenera

Polecamy

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!