Manufaktura na przedświąteczny weekend
Jarmark świąteczny na finiszu To ostatnia szansa na urozmaicenie świątecznych stołów tradycyjnymi przysmakami i spróbowanie oryginalnych wyrobów, nie tylko z Polski. Jarmark Bożonarodzeniowy w Manufakturze trwa do przedwigilijnej niedzieli (23.12). Oferta jarmarku obfituje w produkty pochodzące z różnych regionów Polski i Europy. Spacerując między dwudziestoma stoiskami można znaleźć oscypki z Bacówki u Wiecha, podkarpackie wędliny, wolno dojrzewający kindziuk i czarny chleb z Litwy, czy też austriackie sery. Dzięki nim aromat świątecznego śniadania przywiedzie na myśl najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Spróbować można pajdy chleba ze smalcem, napić się regionalnych piw, napojów przyrządzanych z miodów, czy naturalnych soków z głogu i brzozy. Wszystkich zmarzniętych pokrzepi aromatyczny grzaniec. Są też podawane na ciepło pierogi lub czerwony barszczyk, które sprawdzą się na wigilijnym stole, znakomicie ułatwiając zabieganym gospodyniom przygotowania do świąt. Dla łasuchów są: krówki, ciasteczka, miód nagrodzony kulinarną Perłą i orzeszki prażone na ciepło. A dla osób, które nie znalazły jeszcze odpowiedniego prezentu pod choinkę sprzedający mają na przykład srebrną biżuterię. Kolczyki, bransoletki, naszyjniki, solo i w kompletach. Wykonane wyłącznie ze szlachetnego metalu lub w połączeniu ze skórą i kryształami. Domki z przysmakami stoją wzdłuż głównej alei na rynku Manufaktury, na przeciwko fontann. Świąteczne zakupy można w nich robić do niedzieli. Otwarte są od 12:00 do 22:00. Ostatniego dnia do 21:00.