6 z 9
Poprzednie
Następne
Jak bardzo wzrosły ceny żywności i o ile jeszcze może zdrożeć żywność? Na ceny ma wpływ epidemia, susza i kryzy gospodarczy
POMIDORY, OGÓRKI, PAPRYKA, PIECZARKI Tu rozpiętość cen (szczególnie na rynkach) jest duża w zależności od gatunku – od 8 nawet do 20 złotych za kilogram. Sprzedawcy sygnalizują, że ograniczony import tych warzyw szczególnie z południa Europy może spowodować kilkuprocentowy wzrost cen pomidorów. Kilogram zielonych ogórków na rynku to wydatek rzędu 10 zł (mniej więcej tyle samo kosztują małosolne). Spore rozpiętości cenowe dotyczą papryki – średnio od 10 do 15 złotych za kilogram (podobnie jak przed rokiem). Średnia cena kilograma pieczarek w marcu 2010 wynosiła 8,6 zł, teraz 9,3 zł.