Imbir wzmacnia zimą organizm. Świeży imbir w leczeniu przeziębienia. Syrop z imbiru na przeziębienie jest najlepszym lekarstwem! 18.01.2022

Katarzyna Bil
Katarzyna Bil
Poznaj właściwości lecznicze imbiru.

Przepis na syrop z cebuli na przeziębienie
Te produkty to prawdziwe polskie superfoods!
Poznaj właściwości lecznicze imbiru. Przepis na syrop z cebuli na przeziębienie Te produkty to prawdziwe polskie superfoods! pixabay.com
Udostępnij:
Korzeń imbiru od wieków jest docenianym warzywem w kuchni i medycynie. Imbir ma wiele właściwości zdrowotnych. W Polsce popularny stał się jednak stosunkowo niedawno. Ze świeżego, startego korzenia imbiru można przygotować olejki, napary i syropy, które doskonale działają między innymi na pierwsze objawy przeziębienia.

Wiele osób bez herbatki z imbirem nie wyobraża sobie zimy. Jest on doskonałym dodatkiem do rozgrzewających herbat, a przy tym nie kosztuje dużo. Takie herbaty, z wykorzystaniem imbiru możemy pić na co dzień, ale też w momencie, gdy czujemy, że dopada nas przeziębienie. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym może skutecznie zwalczyć pierwsze objawy grypy i przeziębienia.

Spis treści

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE IMBIRU

  • Imbir działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
  • Jest doskonały na problemy trawienne, ponieważ pobudza wytwarzanie soków żołądkowych, śliny i żółci
  • Łagodzi mdłości, wymioty i wspomaga apetyt
  • Niweluje wzdęcia
  • Usuwa nadmiar wody zgromadzonej w orgazmie
  • Zwalcza wysoki poziom złego cholesterolu we krwi
  • Pomaga na dolegliwości bólowe stawów, które pojawiają się przy przeziębieniach
  • Ma właściwości odkażające i detoksykujące
  • Ma działanie przeciwbólowe

CO ZAWIERA KORZEŃ IMBIRU

Choć niepozorny, korzeń imbiru zawiera w sobie mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C, E,K oraz A. Znajdziemy w nim także kwas foliowy, magnez, fosfor, żelazo, potas. Imbir jest też źródłem żywic i olejków eterycznych, które mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wykrztuśne i przeciwzapalne.

KTO NIE MOŻE SPOŻYWAĆ IMBIRU

Imbir ze względu na swój ostry smak i aromat, nie może być stosowany przez każdego. Spożywanie imbiru powinny odpuścić sobie osoby, które zmagają się z chorobami układu pokarmowego. Uważać powinny także osoby, które mają problemy z ciśnieniem, ponieważ korzeń imbiru może wpływać na działanie leków. Ze względu na działanie przeciwwymiotne kobiety w ciąży mogą wspomagać się imbirem, ale tylko w niewielkich ilościach. Nie powinny go natomiast stosować kobiety karmiące piersią, ponieważ korzeń może zmienić smak mleka.

W GALERII PREZENTUJEMY PRZEPIS NA DOSKONAŁY SYROP ZWALCZAJĄCY PRZEZIĘBIENIE I HERBATĘ ROZGRZEWAJĄCĄ

Przełomowe odkrycie polskich naukowców

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie