Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 40
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełbasa bilska

Produkt wpisany na listę produktów...
fot. fot. www.lodzkie.pl

Dobre, bo łódzkie. Produkty tradycyjne z województwa łódzkiego. Cz. 1 WYROBY MIĘSNE

Produkty tradycyjne z województwa łódzkiego. Cz. 1 WYROBY MIĘSNE

Kiełbasa bilska Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-05-14 w kategorii Produkty mięsne w woj. łódzkim. kiełbasa bilska Wygląd: Laski kiełbasy tzn. pętka w naturalnych osłonkach wieprzowych. Na przekroju widoczne kawałki mięsa. Kształt: Walca. Rozmiar: Waga od 1 kg do 2 kg, grubość pętka około 3 cm. Barwa: Na zewnątrz jasnobrązowa przechodząca w ciemny brąz, na przekroju jasnoróżowa. Konsystencja: Stała. Smak: Charakterystyczny dla wędlin wędzonych z wyczuwalnym dodatkiem czosnku. Tradycja: Wspomnienia mieszkańców wsi Bilskiej Woli wiążą tradycję wyrobu kiełbasy bilskiej z początkiem Powstania Styczniowego, kiedy to zaistniała potrzeba zaopatrywania powstańców w żywność nadającą się do długotrwałego przechowywania w warunkach polowych. Kiełbasa bilska ze względu na użycie odpowiednich przypraw oraz zastosowanie odpowiedniej obróbki termicznej doskonale nadawała się w dalekie wyprawy. Do przygotowania kiełbasy używano mięso z przedniej szynki, czyli łopatki oraz część mięsa z tylnej szynki. Pokrojone na nieduże kawałki mięso zwykle peklowało się w specjalnie przygotowanej zalewie. Kiedy mięso się zamarynowało, było mielone na grubej siatce. Następnie zmielone mięso doprawiało się solą, pieprzem, drobno posiekanym czosnkiem, majerankiem, kolendrą oraz innymi przyprawami. Potem wyrobione mięso napełniało się we wcześniej przygotowane jelita wieprzowe. Tak przygotowaną kiełbasę wędzono w tradycyjnej wędzarni opalanej drewnem bukowym, olszowym i dębowym, a w końcowym etapie wędzenia dodawano miejscowe zioła. „Do przechowywania na dłużej robią kiełbasy, które suszą w piecu lub przy piecu” (T. Sobczak, „Konsumpcja żywnościowa chłopska w Królestwie Polskim w 2 połowie XIX i w początkach XX wieku”, Ossolineum 1986). Tak przygotowana wędlina nadawała się do jedzenia przez długi okres czasu i nie wymagała specjalnych warunków do przechowywania. Zachowanie i stosowanie do dnia dzisiejszego oryginalnej i charakterystycznej tradycyjnej receptury oraz miejscowych surowców spowodowało, że kiełbasa bilska zachowała unikalny smak, aromat i charakter.

Zobacz również

Biesiada z Cyganami 2024 w Ciechocinku. Tłumy na koncercie w Parku Zdrojowym

Biesiada z Cyganami 2024 w Ciechocinku. Tłumy na koncercie w Parku Zdrojowym

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Polecamy

Soczysty cheeseburger jak z amerykańskiego baru. Zrób na grillu i podaj gościom

Soczysty cheeseburger jak z amerykańskiego baru. Zrób na grillu i podaj gościom

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Uczniowie II LO w Radomsku finalistami Konkursu Młodzi Liderzy Przedsiębiorczości

Uczniowie II LO w Radomsku finalistami Konkursu Młodzi Liderzy Przedsiębiorczości