Cena tegorocznego cukru u producenta (w Łódzkiem zostały tylko dwie cukrownie w Leśmierzu i Dobrzelinie) wynosi 2,50 zł za kilogram i - jak mówi Łukasz Wróblewski z Krajowej Spółki Cukrowej - powoli idzie w górę. W sklepach za kilogram cukru zapłacić trzeba od 3 do 3,30 zł. Przed świętami, a także w okresie letnio-jesiennym cukier będzie w tym roku droższy.
- W ubiegłym roku buraków było mniej - mówi Krzysztof Nykiel plantator spod Kutna. - Ponadto zawierały wyjątkowo mało cukru.
W Polsce nie możemy wyprodukować więcej niż 1,6 mln ton cukru, bo taki limit przyznała nam Unia. - Ten limit na pewno zostanie przekroczony - zastrzega Rafał Strachota z Krajowego Związku Buraka Cukrowego. - Wszyscy producenci wykupili dodatkową kwotę, w sumie 100 tys. ton, jakie przypadło nam z unijnych podziałów.
Cukru więc nie braknie, choć z pewnością nie będzie tani.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?