Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na...
fot. foodandmore/123RF

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Szparagi to bogate źródło potasu i kwasu foliowego

Szparagi są najlepsze w szczycie sezonu, który przypada na maj-czerwiec. To kolejne warzywo od wysokiej zawartości błonnika i niskiej wartości energetycznej. Mają zaledwie średnio 18,6 kcal w pęczku! To dobre źródło potasu i kwasu foliowego oraz witaminy K. Są polecane osobom na dietach odchudzających i kobietom w ciąży. Mogą być jedzono na surowo, ale zazwyczaj wykorzystywane są jako baza do zup, dodatek do makaronu lub sałatek.

Zobacz również

Zmarł Lech Pałka, były trener Darzboru Szczecinek

Zmarł Lech Pałka, były trener Darzboru Szczecinek

Dinozaur na Małej Plaży w Szałem. ZDJĘCIA

Dinozaur na Małej Plaży w Szałem. ZDJĘCIA

Polecamy

Superpuchar Polski w Piłce Ręcznej. Atlas Arena Gotowa na Sportowe Święto!

Superpuchar Polski w Piłce Ręcznej. Atlas Arena Gotowa na Sportowe Święto!

Łódzkie Senioralia 2024. Jakie atrakcje przygotowało miasto?

Łódzkie Senioralia 2024. Jakie atrakcje przygotowało miasto?

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka