Co robi tuż przed Bożym Narodzeniem Waleria Hofman, najstarsza łodzianka? Lepi pierogi! Próbuje wigilijnych potraw, podpowiada przepisy na ciasta. Czasami nuci przy tym kolędy.
- Wigilia to najpiękniejszy dzień w roku - mówi pani Waleria, która 2 grudnia skończyła 108 lat, a mimo to nadal przeżywa święta tak jak 100 lat temu. - Lubię, gdy tego dnia jest dużo gości.
Zgodnie z rodzinną tradycją, staruszka spędzi święta z najbliższymi. Będą wnuczęta, z których najstarszy, Krzysztof, ma 53 lata, troje prawnuków oraz najmłodszy członek rodziny, półroczny praprawnuczek Maksymilian.
- Wśród biesiadników nie zabraknie też pewnie pracowników mojej myjni samochodowej, w której babcia nadal lubi przesiadywać - mówi Jeremi Wodzicki, wnuk opiekujący się panią Walerią.
- Cieszy się, gdy mam dużo klientów i pilnuje, żeby auta były dobrze umyte.
W przygotowaniach do świąt 108-latka pomaga swojej opiekunce, Marii Majdzie. Kobieta kilka lat temu straciła mieszkanie w Konstantynowie i od tamtej pory nie jest nigdzie zameldowana. Swój kąt znalazła w domu najstarszej łodzianki.
Pani Waleria zadziwia wszystkich ogromnym apetytem. Nie może się doczekać wigilijnego karpia, pierogów z serem, rosołu i śledzika po królewsku z jabłkami. Zapowiada, że spróbuje nawet kapusty z grochem. Jej przysmakiem są buraczki. Szczególnie pieczone. Lubi wyskrobywać miąższ łyżeczką.
- Babcia jada wszystko, nie ma żadnej diety. Nawet leków nie bierze, je za to dużo czosnku i cebuli - dodaje Jeremi Wodzicki.
Marzeniem pani Walerii jest zasiąść do wigilijnej wieczerzy z prezydentem Polski oraz arcybiskupem Władysławem Ziółkiem. Chciałaby, aby w przyszłości właśnie on udzielił jej ostatniego namaszczenia.
***
Przepis na wyśmienite wigilijne pierogi pani Walerii:
Ciasto: 1 kg mąki, 1-2 jajka i letnia woda.
Ciasto zagniatać, dolewając wody, aż do momentu, gdy będzie się dobrze kleić. Z cienko rozwałko-wanego wycinać kółka szklanką. Farsz: 1 kg kapusty kiszonej oraz 10 suszonych grzybów gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko drobno pokroić, nie mleć w maszynce, bo pierogi będą (jak mawia pani Waleria) jak "państwowe". Farsz nakładać łyżeczką na krążki z ciasta, lepić w palcach brzegi pieroga, zawijając nieco do środka. Gotować kilka minut w osolonej wodzie.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?