Do atrakcji Uniejowa, który znany jest z wód termalnych i bogatej oferty imprez regionalnych dołączyło właśnie nowe miejsce – restauracyjny Browar Wiatr. To połączenie rzemieślniczego browaru z restauracją, której menu opiera się na produktach pochodzących od lokalnych producentów i hodowców oraz kameralnym hotelem.
W hucznym otwarciu Browaru Wiatr wzięło udział prawie tysiąc osób. Imprezę zainaugurowało oficjalne odbicie pierwszej beczki z piwem, którym poczęstowano przybyłych gości. Wśród nich znaleźli się Burmistrz Miasta Uniejów Józef Kaczmarek oraz przedstawiciele Gminy. Nie zabrakło również gwiazd szklanego ekranu. W wydarzeniu uczestniczyli znani polscy aktorzy – Krystyna Tkacz, Agnieszka Wosińska, Sylwia Arnesen, Mikołaj Krawczyk oraz Agata Załęcka, Monika Mazur i Lea Oleksiak z nagrodzonego statuetką Telekamery 2016 serialu „Na sygnale”.
Wydarzenie stanowiło prawdziwą ucztę dla fanów polskiej sceny kabaretowej. Imprezę prowadził dziennikarz i artysta kabaretowy Piotr Gumulec. Mistrzowskie występy dały kabarety CIACH, Czesuaf oraz OT.TO.
Organizator przygotował również wiele dodatkowych atrakcji. Pokazy kuchni fusion i kuchni molekularnej poprowadził Szef Kuchni z Hotelu Uniejów**** ecoActive&Spa. Odbył się pokaz barmański wraz z degustacją, a przez cały wieczór gościom towarzyszył iluzjonista.
Zagrały także rockowe zespoły muzyczne – uniejowska formacja GREASEN oraz półfinaliści telewizyjnego show „Must Be the Music. Tylko muzyka” zespół G.D.P. Squad.
Inauguracja działalności Browaru Wiatr to zapowiedź wydarzeń, jakie mają się w nim odbywać w przyszłości – koncertów, pokazów i wydarzeń kulturalnych. Browar dysponuje przestrzenią do organizacji dużych imprez oraz przyjęć okolicznościowych, takich jak wesela czy spotkania rodzinne. Do dyspozycji gości przygotowano ogród z tarasem, polaną oraz wydzielonym placem zabaw dla dzieci.
W obiekcie znajdują się także trzy nowoczesne, multimedialne sale konferencyjne, w których można organizować spotkania biznesowe lub szkolenia.
Ponadto na gości czeka kameralny hotel z dwunastoma komfortowymi apartamentami.
Już w drugiej połowie maja w Browarze Wiatr będzie można spróbować warzonych na miejscu rzemieślniczych piw – lagera, pilsa i pszenicznego, a nieco później piwa ciemnego. W browarze działa również restauracja, w której menu królują potrawy przygotowywane na bazie produktów pochodzących z regionu. Nie brakuje w nim twórczego podejścia do tematu piwa, goście browaru mogą spróbować kurczaka w piwie, deseru beeramisu lub drinków na bazie piwa.
NORBLIN EVENT HALL
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?