Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pieczone karaluchy podane w łódzkiej szkole

Matylda Witkowska
Elegancko podane karaluchy w karmelu
Elegancko podane karaluchy w karmelu Wojtek Chojnacki
Cztery zatopione w karmelu karaluchy przygotował na konkurs jeden z uczniów łódzkiego gastronomika. Owady zostały natychmiast zjedzone, choć przewód pokarmowy człowieka ich nie toleruje.

Nietypową potrawę podano podczas zakończonej wczoraj XXXVII Wystawy Stołów Okolicznościowych - dorocznego konkursu dla uczniów szkoły, na którym pokazywane są stoły świąteczne i nietypowe potrawy.
- Chciałem wypromować kuchnię azjatycką - mówi Michał Brzozowski, autor dania. - Karaluchy można kupić za granicą w restauracji, ale kosztują nawet 100 euro za porcję - opowiada.

Łódzkie karaluchy, a konkretnie karaczany brazylijskie, uczeń kupił na giełdzie zoologicznej jako pokarm dla zwierząt. Potem jeszcze żywe zamroził, upiekł w piekarniku i zatopił w słodkim karmelu. Na koniec młody kucharz finezyjnie nadział insekty na wykałaczki i umieścił na połówce cytryny i listku figowca.

Jednak zamiast głównej nagrody otrzymał wyróżnienie. - Danie było zbyt nietypowe na główną nagrodę - przyznaje Małgorzata Gosławska, dyrektorka łódzkiej szkoły. Konkursowe jury oceniało jedynie wygląd dań, które pierwotnie nie miały być przeznaczone do spożycia. Jednak uczniowie nie chcieli przepuścić takiej okazji i postanowili karaluchy zjeść.
- Był suchy, w smaku przypominał trawę, a odwłok miał nieprzyjemny posmak - opowiada Justyna Jakowicz, która jadła robaka jako pierwsza i relacjonowała kolegom smak kolejnych części ciała insekta. Dwie kolejne amatorki karaluchów zrezygnowały po zjedzeniu głów. Dalej nie dały rady...

Tymczasem specjaliści są zgodni: jedzenie nawet najlepiej przyrządzonych karaluchów nie jest najlepszym pomysłem.
- Karaluch nie jest zwierzęciem rzeźnym - mówi Jacek Tyrankiewicz, powiatowy lekarz weterynarii w Łodzi. - Karma dla zwierząt jest hodowana pod nadzorem weterynaryjnym, ale przecież nikt nie bada wpływu karaluchów na ludzki organizm - dodaje.

Podobnego zdania jest prof. Stefan Niesiołowski, polityk i entomolog. - Absolutnie odradzam jedzenie karaluchów - mówi. - Nie wiadomo, czym się żywiły i czy nie mają na sobie jakichś szkodliwych wydzielin. A przewód pokarmowy człowieka nie jest przystosowany do ich trawienia.

Pomysłem podania karaluchów zdziwiona jest Aldona Plucińska, łódzka etnograf: - Aborygeni jedzą larwy owadów, ale w naszej kulturze uważane są za paskudztwo - tłumaczy. - Umieszczenie ich obok stołów wigilijnych to przełamanie pewnej granicy. Może wkrótce pojawią się w restauracjach?

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto