Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Dobrego Smaku w Łodzi

Katarzyna Chmielewska
Dla chętnych przygotowano także kulinarne warsztaty
Dla chętnych przygotowano także kulinarne warsztaty fot. Agencja SBS
Od czwartku trwa w Łodzi 8. edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Tegoroczna impreza pod hasłem "Skrzydełko czy nóżka?" zapowiada się wyjątkowo smakowicie.

Smakuj za 10 zł

Organizatorzy imprezy zapraszają wszystkich na prawdziwą ucztę. W oznaczonych lokalach przy ul. Piotrkowskiej, jej przecznicach oraz w Manufakturze znajdziemy specjalne festiwalowe menu z potrawami w cenie 10 zł. Wśród gości znajdą się członkowie anonimowego jury, którzy ocenią nie tylko smak potrawy, ale pomysłowość i jakość obsługi.

- Nowością tegorocznej edycji jest konkurs SMS-owy, dzięki któremu każdy będzie mógł oddać głos na swoje ulubione danie. Na głosujących czekają nagrody - mówi Iwona Stelmasiak z agencji SBS, organizującej festiwal.

Na rynku Manufaktury zostanie utworzona także specjalna strefa zakupów kulinarnych. Od piątku do niedzieli na wszystkich smakoszy będą czekać nowości ze świata dobrego smaku, specjały kuchni orientalnej, żywność ekologiczna, a nawet designerski sprzęt kuchenny.

Festiwal kawy

Podążając szlakiem festiwalowych restauracji, warto zajrzeć do kawiarni. Od piątku do niedzieli bariści z wybranych lokali będą parzyć aromatyczne espresso i delikatne cappuccino w wyjątkowej niskiej cenie 3 zł za filiżankę. Przygotowana przez nich kawa również będzie poddana ocenie jurorów. Oczywiście swoje typy wskażą także łodzianie.

W festiwalową sobotę i niedzielę kawiarnia Boston Cafe (ul. Ogrodowa 19) zamieni się w prawdziwą mekkę kawoszy. Miłośnicy małej czarnej mają niepowtarzalną okazję, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat tego napoju. Każdy będzie mógł spróbować najlepszych rodzajów kawy podczas licznych degustacji. Nie lada gratką jest możliwość zaczerpnięcia porady od specjalistów na temat parzenia kawy. Organizatorzy przygotowali dla gości wernisaż zdjęć i pokazy filmowe.

Swojskie smaki

Najsmaczniejsze produkty z regionu łódzkiego podbiją podniebienia wszystkich, którzy w sobotę 18 czerwca przyjdą na rynek Manufaktury. W specjalnie przygotowanym namiocie będzie okazja zobaczyć w akcji mistrzów kuchni tradycyjnej. Adeptów ludowej sztuki kulinarnej ucieszy możliwość poznania tajników autentycznej zalewajki czy bigosu. Natomiast wszystkich - bez wyjątku - skusi degustacja przyrządzonych przez koła gospodyń wiejskich smakowitości. Wszystkie przygotowane "na gorąco" potrawy ubiegać się będą o miano najlepszej w regionie. Wzdłuż rynku Manufaktury stanie dwadzieścia stoisk wystawienniczych, oferujących świeże produkty regionalne. Organizatorzy pomyśleli również o tych, których znudziły tradycyjne spacery po mieście.

Kulinarna zabawa

Na sobotę przygotowano kulinarną grę miejską "Legenda pięciu smaków". Drużyny 2-3-osobowe rozpoczną rywalizację o godz. 12 w pasażu Schillera. Tematyka gry nawiązuje do fabuły komedii "Skrzydełko czy nóżka?". Uczestnicy gry będą musieli udaremnić niecny plan tajemniczego Franciszka Zakalca. Na zwycięskie drużyny czekają nagrody.

Chętni do udziału w grze mogą zgłaszać swój udział, wypełniając formularz na stronie internetowej www.festiwaldobregosmaku.eu.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto