Wszystko przez to, że właściciele knajp przy głównych drogach woj. łódzkiego serwują przeterminowaną i przechowywaną w fatalnych warunkach żywność, smażą na zjełczałym oleju, a ich kuchnie lepią się od brudu.
Wykryli to inspektorzy handlowi z naszego województwa, którzy wybrali się do restauracji m.in. w Głuchowie, Adamowie Nowym, Teolinie, Natolinie, Wolborzu, Wieluniu i Łowiczu.
- Nieprawidłowości stwierdziliśmy w 16 z 18 skontrolowanych placówek - wylicza Barbara Warzywoda, zastępca wojewódzkiego inspektora Inspekcji Handlowej w Łodzi. - W Zajeździe Łowickim było 12 przeterminowanych partii artykułów spożywczych, w tym łosoś norweski 40 dni po terminie przydatności do spożycia, ser brie 39 dni po dacie minimalnej trwałości, boczek 26 dni po terminie.
W Zajeździe Łowickim znaleziono masło roślinne przeterminowane o miesiąc, produkt seropodobny (3 miesiące), kiełbasę krakowską (8 dni). W tej restauracji zaplecze i urządzenia chłodnicze kleiły się od brudu.
Brudno było też w Gospodzie pod Basztą w podłódzkim Teolinie. Ta restauracja podpadła za niewłaściwe przechowywanie żywności. Kontrolerzy wzięli pod lupę olej - stary i zabrudzony resztkami potraw używany był w knajpie Czarny Staw w Nowym Adamowie (pow. zgierski) i Czarcim Ruszcie w Głuchowie . W Czarcim Ruszcie mają też na sumieniu złe przechowywanie.
Tymczasem restauratorzy przekonują, że klienci nie mają powodów do niepokoju.
- W trakcie kontroli zmieniał się personel, a odchodzące panie głęboko schowały przeterminowany towar - tłumaczy Ewa Śmiela, właścicielka Zajazdu Łowickiego. - Nowi pracownicy nie sprawdzili, co znajduje się w chłodniach.
Do kontrolerów argumenty nie trafiły. Efekt: 16 mandatów na łączną kwotę 3.600 zł.
Dr Magdalena Białkowska, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia: - W sklepie możemy sprawdzić daty ważności towaru, w restauracji już nie - irytuje się dr Białkowska. - Jedzenie nieświeżej żywności w najlepszym razie skończy się bólem brzucha i wzdęciami, ale może mieć poważniejsze konsekwencje: zakażenie bakteryjne przewodu pokarmowego, odwodnienie, przez co organizm traci magnez, potas, co prowadzi z kolei do zaburzeń rytmu serca.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?