Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piotrkowska rozrasta się w poprzek. Nowe lokale na ul. Struga

Konrad Ciężki
Konrad Ciężki
Nie tylko przy Piotrkowskiej pojawiają się nowe lokale. Deptak zaczyna zarażać rozrywkową atmosferą swoje przecznice. Po ul. Traugutta i 6 sierpnia, które znane są z dobrych restauracji i klubokawiarni przyszedł czas na ul. Struga, która zaczyna tętnić życiem.

Piotrkowska zmienia swój charakter i nareszcie kojarzona jest z rozrywką. Pojawiają się nowe restauracje, bary z przekąskami, puby, kafejki i klubokawiarnie. Nasz deptak z tego słynie, restauratorzy coraz chętniej inwestują w lokale na Pietrynie.

Jednak już od około trzech lat Piotrkowska coraz intensywniej rozrasta się również w poprzek. Przecinające ją ulice przestają być mrocznymi zakątkami i zaczynają tętnić gastronomiczno-rozrywkwym życiem. Czyżby Pietryna zaraziła je swoim niepowtarzalnym klimatem? A może chodzi o to, że czynsze na głównej ulicy miasta zaczęły iść w górę? W końcu nie od dziś wiadomo, że łodzianie lubią lokale z menu wysokiej jakości, ale za przystępną cenę. Ekskluzywne restauracje nie sprawdzały się w naszym mieście.

Doskonałym przykładem na to, że nasze rozrywkowe centrum się rozrasta jest ul. Struga, gdzie w kamienicy pod nr 4 powstały niedawno dwa nowe bary.

Pierwszy z nich to "5ty Smak", wegetariański bar serwujący dania przyrządzane metodą Kuchni Pięciu Przemian. Tajemnica przygotowania posiłku tkwi w doborze produktów i kolejności włączania składników do potrawy podczas gotowania. Co ważne, jedzenie przygotowywane jest na bieżąco, zgodnie z zamówieniami. W menu znajdziemy m.in.: krem z cukinii i batatów (8zł), barszcz czerwony z samosami (7 zł), pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (6 szt. - 12 zł), gołąbki z farszem warzywnym (2 szt. - 8zł). Na deser np. kulki bakaliowe po 2 zł szt. albo Panna Cotta za 8 zł. W ofercie są też surówki i przeróżne dodatki. Za kawę gotowaną wg. Pięciu Przemian zapłacimy 7 zł . Za kompot 3 zł, a za herbatę 3,5 zł. "5ty Smak" czynny jest pon - pt: 12 - 19. W soboty 12.00 - 16.00.

Drugi lokal to "M3 Pub". Bar utrzymany w stylizacji lat 70 i 80 dwudziestego wieku. Formuła lokalu przypomina "Śledzika u Fabrykanta", "Metę na Piotrkowskiej" lub "Pijalnię wódki i piwa". W menu znajdziemy m.in.: flaczki, żurek, szaszłyk ze śledzia za 7zł. Bigos to wydatek 9 zł, a chleb ze smalcem i ogórkiem kosztuje 4 zł. Za kieliszek wódki zapłacić trzeba 5 zł, a za porcję whisky 7 zł. Bar otwarty jest codziennie w godz. 11 - 07 rano.

Tuż obok, bo w kamienicy przy Struga 2 mieści się otwarty w ubiegłym roku pub Fermentacja. To lokal, w którym smakosze piwa znajdą pokaźną kolekcję tego trunku. W ofercie jest 150 gatunków piwa.

Rozrywkową ofertę ul. Struga na odcinku od Piotrkowskiej do al. Kościuszki zamykają klub Soho i Pub Biblioteka

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na lodz.naszemiasto.pl Nasze Miasto