Zabaglione to nic innego jak kogel-mogel, podgrzany i wymieszany z alkoholem. Po takim wstępie chyba każdy da się skusić... Deser robi się w miarę szybko. Radzę rozdzielić go na małe porcje. W zależności od ich wielkości, wystarczy nawet dla 4 osób.
Składniki:
4 jajka
100 g cukru
150 ml wina Marsala / słodkiego sherry / likieru
owoce
Przygotowanie:
1. W dużej misce umieszczamy żółtka jajek.
2. Następnie dodajemy do nich cukier i ubijamy aż do powstania jasnej, pulchnej i kremowej masy. Podczas miksowania masa powinna podwoić swą objętość.
3. Misę z utartymi żółtkami umieścić na garnku z lekko podgrzaną wodą.
4. Dodajemy do tego alkohol, cały czas podgrzewając i mieszając, aż mieszanka zacznie się lekko pienić. Powinno to trwać ok. 10 min. Jeśli nie macie tuż obok kuchni kontaktu, zamiast miksera, można użyć trzepaczki.
5. Rozlać masę do pucharków lub kieliszków do wina, podawać na ciepło, najlepiej z owocami.
UWAGA!!! Bardzo słodkie :-D
MMŁódź poleca:
MM Łódź patronuje:
MMŁódź poleca: |
Od redakcji: Przypominamy, że każdy z Was może zostać dziennikarzem obywatelskim serwisu MM Moje Miasto! Zachęcamy Was do zamieszczania artykułów oraz nadsyłania zdjęć z ciekawych wydarzeń i imprez. Piszcie też o tym, co Wam się podoba, a co Wam przeszkadza w naszym mieście. Spróbujcie swych sił w roli reporterów obywatelskich eMeMki! Pokażcie innym to, co dzieje się wokół Was. Pokażcie, czym żyje Miasto.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?