Te i inne owoce będzie można obejrzeć na wystawie pt. "Rośliny tropikalne i ich owoce", która potrwa od piątku do niedzieli w godz. 9-16.
- Na tegorocznej wystawie chcemy zwrócić uwagę zwiedzających na rośliny uprawne, a także przyprawy używane w greckiej kuchni, np. ciecierzycę, zwaną także cieciorką lub włoskim grochem, soczewicę, z której gotuje się zupy, a z przypraw kminek, koper, gałkę muszkatołową, ostrą i słodką paprykę, gorczycę i kolendrę - mówi Celina Kozubek, kierownik Palmiarni.
W sobotę i niedzielę (o godz. 11 i 13) będzie można skosztować niektórych pyszności z greckiej kuchni przygotowanych przez pracowników Palmiarni - tradycyjną grecką sałatkę, sałatkę ryżową z szafranem, z soczewicy, cienkie jak paluszki gołąbki, które w Grecji przygotowuje się z młodych liści winogron i ryżowego farszu z pokrojoną w kostkę jagnięciną lub cielęciną.
Na wystawie można także obejrzeć wiele innych roślin pochodzących z ciepłych stref klimatycznych i ich owoce, w tym: kaki, pitaję, opuncję, liczi, marakuję, melonowca, znanego bardziej jako papaja, tamarillo, czyli pomidora drzewiastego o owocach w jajowatym kształcie, doskonale nadającego się na sok i do sałatek.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?